Afbeelding

Woudrichem wil wateroverlast beperken

Algemeen 224 keer gelezen

WOUDRICHEM • Van het ophogen van trottoirs tot het creëren van extra waterberging. De gemeente Woudrichem heeft samen met Waterschap Rivierenland een pakket maatregelen samengesteld om de gevolgen van wateroverlast te beperken.

"Woudrichem is tijdens de hevige buien in 2014 en 2015 stevig getroffen. Die extreme weersituaties zullen in de toekomst helaas steeds vaker voorkomen. Samen met het waterschap hebben we nu de handen ineen geslagen om te kijken waar nu precies de knelpunten zitten en wat we eraan kunnen doen."

Wethouder Renze Bergsma vertelt dat er 67 knelpunten in de gemeente Woudrichem zijn gevonden. "Dan gaat het om woningen die onder zijn gelopen, 27 in 2015, maar ook om problemen op fietspaden, wegen, sportterreinen en akkers."

Voor 45 van die knelpunten zijn nu diverse maatregelen bedacht, onder andere beheermaatregelen, zoals onderhoud aan bijvoorbeeld sloten, duikers en stuwen. Maar ook wordt er gedacht aan het uitbreiden van de waterberging, aanpassingen aan het riool of de wegen.

Ermee bezig
"Een aantal maatregelen zal deze zomer al genomen zijn, we vinden het namelijk belangrijk om te laten zien dat we ermee bezig zijn. Sommigen duren langer omdat daarvoor bijvoorbeeld nog grond moet worden aangekocht. En 22 van de 67 maatregelen moeten we nog verder onderzoeken." Een flink deel van de maatregelen zal echter in 2017 genomen zijn.

Waterschap en gemeente delen de kosten, 2,1 miljoen euro, waarbij de gemeente Woudrichem 1,3 miljoen voor rekening neemt omdat aanpassingen aan riolering puur een gemeentelijke aangelegenheid zijn. "De helft van dat bedrag was al begroot, voor de andere 6,5 ton moeten we nog dekking zien te vinden. We denken dan onder andere aan het met twee procent verhogen van het rioolrecht in de komende jaren."

Het waterschap geeft aan geen problemen te verwachten op het gebied van financiën. 29 april neemt het algemeen bestuur van het waterschap een besluit over de maatregelen die nodig zijn in Woudrichem. Voor het waterschap is het echter helder: "Dit moet zo snel mogelijk worden opgepakt."

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

• Een auto en vrachtwagen kwamen in botsing.
Ongeluk op Bandijk in Werkendam: auto en vrachtwagen komen in botsing 112 26 apr, 18:47
• Wethouder Hans Tanis en Goof van Vliet bij het geplaatste insectenhotel.
Gloednieuw appartementencomplex 'Poort van Woudrichem' geopend: 'Het resultaat mag er zijn' Nieuws 26 apr, 17:50
• De gedecoreerden gingen vrijdagmiddag met z'n alle op de foto.
Van klusjesman tot buschauffeur: Deze elf Altenaren kregen een lintje Nieuws 26 apr, 15:09

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden