De teams van ZVDO'74 trainen op woensdag- en vrijdagavond in Andel.
De teams van ZVDO'74 trainen op woensdag- en vrijdagavond in Andel. Foto: Teus Admiraal

Waterpoloërs ZVDO'74 zijn als team gegroeid

Sport 496 keer gelezen

GENDEREN • 'Totaalwaterpolo' bracht ZVDO'74 dit voorjaar de titel. Nu zoekt de ploeg aansluiting bij de bovenste helft in de eerste klasse.

Het eerste herenteam van ZVDO'74 verloor zaterdag weliswaar met 11-4 van HZPC, maar toch konden de waterpoloërs het bad met opgeheven hoofd verlaten. Ze hadden laten zien het niveau in de eerste klasse aan te kunnen en dat geeft goede hoop voor de rest van het seizoen.

ZVDO'74 wil namelijk aansluiting zoeken bij de ploegen in de bovenste helft van de rangschikking, een ambitie die zeker haalbaar is, zegt coach Theo van Berchum. "Het kampioenschap in de tweede klasse vorig seizoen was geen toeval, maar het resultaat van goed spel en hard trainen. De inzet bij het team is omgeslagen. Iedereen doet wat extra's en is heel serieus met waterpolo bezig."

Inzet
Hoe anders was dat toen de Genderenaar samen met Arie Stuij, een andere speler uit het kampioensteam, enkele jaren geleden zijn heil zocht bij SBC in Breda, dat uitkomt in de bondscompetitie. "Arie en ik miste een stukje inzet bij ZVDO'74", verklaart Van Berchum de overstap.

Eenmaal teruggekeerd trof hij een ander team aan en introduceerde hij als coach het 'totaalwaterpolo': "Met z'n allen aanvallen en met z'n allen weer terug. Dat zie je ook terug bij de Olympische teams." In het seizoen 2015-2016 grepen de waterpoloërs echter net naast de titel. Het was een seizoen van bouwen en daarbij werd de basis gelegd voor de titel, die een jaar later behaald zou worden, vertelt speler Berry Boll, onderdeel van de Broekse enclave in het eerste herenteam. "Niet dat we vorig jaar met overmacht kampioen zijn geworden, hoor. Maar als team zijn we echt gegroeid. Dat merk je bijvoorbeeld tijdens de oefenpotjes in de aanloop naar het nieuwe seizoen. We wonnen van het tweede van SBC en met die wedstrijd in de benen speelden we in een half duel niet onverdienstelijk tegen hun eerste team."

Kortom, de doelstelling om in deze eerste klasse aansluiting te vinden bij het linkerrijtje is niet onrealistisch. Ook op andere terreinen gaat het ZVDO'74 voor de wind. Met zwembad AquaAltena heeft de vereniging tegenwoordig een mooie trainings- en wedstrijdlocatie. "Je ziet dat meer mensen naar onze wedstrijden komen kijken", zegt Van Berchum. "Dat zorgt voor meer sfeer." Boll vult aan: "Voorheen speelden we in het Caribabad in Gorinchem. Dat is voor veel toeschouwers toch letterlijk een brug te ver."

Enthousiast maken
De waterpolovereniging is komende jaargang met twee herenteams, één damesteam en twee jeugdteams actief in de competitie, maar het is de bedoeling dat de ingezette lijn naar boven ook in de toekomst behouden blijft. ZVDO'74 is dan op zoek naar aanwas en probeert mensen constant enthousiast te maken voor de sport. Waterpolo is een attractieve sport, begint Boll zijn 'campagnepraatje'. "Het is nooit saai om naar te kijken, er gebeurt constant wat in het water. Een spektakel", beschrijft hij.

Bovendien is zwemmen gezond, benadrukt Van Berchum. "Je gebruikt je hele lichaam. Om op tijd bij de bal te zijn moet je toch even een flinke schoolslag kunnen maken." Met name jeugdleden zijn welkom bij ZVDO'74. Die moeten minimaal in het bezit zijn van een zwemdiploma B. "Iedereen is welkom", aldus Boll.

Tom Oostra

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

• De politieagenten doen aangifte tegen de man uit Nieuwendijk.
40-jarige man uit Nieuwendijk mishandelt twee politieagenten, nadat hij een waarschuwing krijgt 112 gisteren
Afbeelding
Eropuit met Koningsdag? Dit is er allemaal te doen in de gemeente Altena Nieuws 25 apr, 11:20
• Afbeelding ter illustratie.
Op zoek naar woning in Altena met groen energielabel? Kans om te slagen is best groot Nieuws 25 apr, 07:33

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden