• Eén van de locaties van het Cambium is te vinden aan de Courtine in Zaltbommel.
• Eén van de locaties van het Cambium is te vinden aan de Courtine in Zaltbommel. Archieffoto: Janneke Boogaard

Mogelijk onderwijs voor dove jongeren op De Brug en Cambium

Algemeen 180 keer gelezen

ZALTBOMMEL • Kentalis, een organisatie voor speciaal onderwijs aan jongeren die doof of slechthorend zijn, wil aansluiten bij voortgezet onderwijs in de gemeente Zaltbommel. Hiervoor zien zij mogelijkheden bij De Brug en het Cambium College.

Er is een eerste gesprek geweest tussen de besturen van de twee scholen, Gemeente Zaltbommel en Kentalis Compas College in Sint Michielsgestel. Als het plan van Kentalis haalbaar is, kunnen dove en slechthorende jongeren vanaf het volgend schooljaar voortgezet onderwijs in Zaltbommel volgen.

Aparte ruimte
Voor praktijklessen kunnen dove/slechthorende jongeren met begeleiding vanuit Kentalis deelnemen aan regulier onderwijs. Voor theorielessen is een aparte ruimte nodig, om een goed tweetalig en visueel gericht lesaanbod te kunnen bieden.

Meer kansen 
Kentalis Compas College biedt speciaal onderwijs aan jongeren die doof of slechthorend zijn in de leeftijd van twaalf tot twintig jaar. "Wij willen hun kansen vergroten, zowel in het vervolgonderwijs als op de arbeidsmarkt", aldus Lilian Bastens-Tromp, afdelingsdirecteur Kentalis Compas College.  "Samenwerking en verbinding met het reguliere voortgezet onderwijs is daarbij noodzakelijk."

Verrijking onderwijsaanbod 
Wethouder Adrie Bragt: "Als Kentalis voortgezet onderwijs aanbiedt in onze gemeente is dat een verrijking voor ons onderwijsaanbod. Wij vinden het belangrijk dat alle jongeren, ook jongeren met een beperking, zich optimaal kunnen ontwikkelen in een veilige omgeving. Zo creëren we optimaal passend onderwijs."

Ondersteuning
Zowel De Brug (school voor praktijkonderwijs) als Cambium College (vmbo, havo en vwo) hebben al ervaring met leerlingen van Kentalis. Ze krijgen structurele en specifieke ondersteuning van Kentalis. De Brug en Cambium College staan open om nieuwe mogelijkheden van samenwerking te onderzoeken. 

De samenwerking zal ook nieuwe kansen bieden voor medewerkers. Het inbrengen, overbrengen en gebruiken van specifieke kennis van Kentalis kan ook voor andere leerlingen ingezet worden.

Onderzoek haalbaarheid 
De komende periode wordt door de verschillende partijen gezamenlijk onderzocht of het innoverende plan haalbaar is. 

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

• Zwembad Schoonenburg in betere tijden.
Zwembad Schoonenburg in Nieuw-Lekkerland moet opening uitstellen vanwege kapotte leiding Nieuws 18 uur geleden
• De paars gearceerde gebieden zijn de mogelijke locaties voor de windmolens. L2 ligt centraal op deze afbeelding.
Inwoners Brandwijk en Molenaarsgraaf negatief over zoeklocatie L2 voor windturbines: 'Geen draagvlak' Nieuws 18 uur geleden
Afbeelding
Dijk, oever en berm: Waterschap maait vroeg in het jaar voor natuur en veiligheid Nieuws 18 uur geleden

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden