Logo hetkontakt.nl/bommelerwaard
• Praten over een gezamenlijke toekomst is voor Zaltbommel nu een brug te ver.
• Praten over een gezamenlijke toekomst is voor Zaltbommel nu een brug te ver. (Foto: Janneke Boogaard)

Maasdriel onderzoekt toekomst, desnoods zonder Zaltbommel

  •   592 keer gelezen

MAASDRIEL • De gemeente Maasdriel gaat met inwoners in gesprek over de toekomst van de Bommelerwaard. Tegelijk maakt Zaltbommel juist terugtrekkende bewegingen.

De Maasdrielse burgemeester Henny van Kooten gaat het Zaltbommelse college aanspreken op de afspraak om in beide gemeenten met de burgers open in gesprek te gaan over de toekomst van de Bommelerwaard. Willen betrokkenen het houden bij samenwerken tussen ambtenaren op praktisch vlak, wordt die samenwerking uitgebreid of is er draagvlak voor een complete herindeling?

Bureau Berenschot
Die afspraak maakten de gemeentebesturen van Maasdriel en Zaltbommel in 2017, toen Bureau Berenschot advies had uitgebracht over samenwerken in de Bommelerwaard. PvdA/GroenLinks en D66 herinnerden het Maasdrielse college daar donderdag aan via een motie. Die werd ondersteund door de meerderheid; alleen de VVD stemde tegen.

Samen of alleen
Inwoners, ondernemersverenigingen, zorg- en onderwijsinstellingen, natuur- en landschapsorganisaties worden betrokken bij een toekomstvisie. Zo mogelijk wordt hiervoor een gezamenlijk plan van aanpak voor gemaakt samen met Zaltbommel. Maar ook als dat niet lukt, gaat Maasdriel ermee aan de slag. Uiterlijk zomer 2021 moet het traject doorlopen zijn.

Vaste burgemeester
In Zaltbommel werd op dezelfde dag bekend dat de zoektocht naar een vaste burgemeester in plaats van waarnemer Peter Rehwinkel wordt gestart. Dat wordt gezien als een teken dat Zaltbommel niet aan een herindeling wil denken.

Later op de avond werd nog duidelijker dat de Zaltbommelse coalitie het gesprek over de bestuurlijke toekomst met de inwoners nog niet aan wil gaan. De oppositie denkt daar anders over.

Stip
"De stip op de horizon is nu afwezig, maar ik denk dat de lijntjes uiteindelijk toch bij elkaar gaan komen. Dus willen we toch meningen gaan inventariseren", zei Tom van Engelen (D66).

Janneke Boogaard
Redacteur van Het Kontakt Leerdam en Het Kontakt Bommelerwaard
Volg @jannekeboogaard op twitter >
Elke woensdag het Bommelerwaard per e-mail
Meer berichten
 

HET KONTAKT OP FACEBOOK