Logo hetkontakt.nl/bommelerwaard
Foto: Britta Alink

Raad Zaltbommel is het over veel eens, maar niet over herindeling

  •   330 keer gelezen

ZALTBOMMEL • De Zaltbommelse gemeenteraad heeft unaniem voor de begroting van 2019 gestemd. Maar over één belangrijk punt staan coalitie en oppositie lijnrecht tegenover elkaar: herindeling met de gemeente Maasdriel.

De oppositie wil het gesprek daarover aangaan met de inwoners, de coalitie wil dat deze coalitieperiode absoluut nog niet.

Openbare ruimte

Donderdagavond kwam het onderwerp weer aan de orde tijdens de bespreking van een motie over het maken van een strategische visie over de invoering van de omgevingswet in 2021. Die wet betekent voor gemeenten dat ze op een andere manier moeten gaan werken als het gaat over het inrichten van bijvoorbeeld openbare ruimte, over ruimtelijke ordening, het omgaan van natuur, milieu en water en nog veel meer.

De fracties SGP, ZVV, ChristenUnie en VVD (die samen de coalitie vormen) willen de inwoners van de gemeente actief betrekken bij het opstellen van die strategische visie.

Bestuurlijke toekomst

Prima plan, vinden ook de oppositiepartijen D66, PvdA/GroenLinks, SP, CDA en Groep Melse. "De omgevingswet gaat over de inrichting van het gebied, over fysieke zaken", aldus fractievoorzitter Nico van Wijk van PvdA/GroenLinks. "Wij willen een echte discussie met de inwoners en ook over andere zaken praten." Daarmee doelde hij op culturele en maatschappelijke zaken, maar ook op de bestuurlijke toekomst van de Bommelerwaard.

Eén gemeente

Oftewel: moeten Maasdriel en Zaltbommel één gemeente worden of doen we dat maar liever niet. De coalitiepartijen willen er voorlopig nog niet serieus over praten. En omdat zij een ruime meerderheid hebben in de gemeenteraad (dertien zetels, tegen acht van de oppositie), gaat het er voorlopig niet van komen dat het onderwerp op de agenda komt.

Britta Alink

Britta Alink
Redacteur van Het Kontakt Bommelerwaard en Het Kontakt Land van Heusden & Altena
Volg @BrittaAlink op twitter >
Elke woensdag het Bommelerwaard per e-mail
Meer berichten
 

HET KONTAKT OP FACEBOOK