• Het publiek mocht stemmen over stellingen.
• Het publiek mocht stemmen over stellingen. Foto: Janneke Boogaard

Levendig debat in Ammerzoden

Algemeen Gemeenteraadsverkiezingen Bommelerwaard 677 keer gelezen

AMMERZODEN • In De Weesboom kruisten de zes partijen die meedoen aan de verkiezingen woensdag de degens. De politici van de grootste partijen konden de strijd het beste aan.

De ondernemersverenigingen van Hedel en Ammerzoden hadden het politiek café georganiseerd.

Arbeidsmigranten
Nieuwkomer Tom van Engelen (D66) moest het meteen opnemen tegen 'herintreder' Ko Hooijmans (VVD) in de discussie over arbeidsmigranten. Iets meer dan de helft van de ongeveer zestig bezoekers was het met Hooijmans eens dat buitenlandse werknemers het beste kunnen wonen bij de bedrijven waar ze werken.

"De regelgeving hiervoor is transparant, we hoeven niet bang te zijn voor uitbuiting", stelde Hooijmans. Van Engelen betwijfelt of werkgevers zich wel netjes aan die regels houden.

Opschalen
Later daagde Hooijmans Van Engelen nogmaals uit om te debatteren, toen het ging over de beste manier waarop de gemeente ondernemers kan ondersteunen. "Als we opschalen, hebben we meer kennis en kunde in huis", bereed de D66-aanvoerder het stokpaardje van de gemeentelijke herindeling. Hooijmans: "Ik geloof er geen snars van dat dat helpt, kijk maar naar de Omgevingsdienst die voor meerdere gemeenten werkt."

Fuseren?
Het was de opmaat naar het belangrijkste onderwerp na de pauze: wel of niet fuseren met Zaltbommel. Meest in het oog springend was de confrontatie tussen Hooijmans en Marinus Robbemondt, als ervaren raadslid en ondernemer afgevaardigd namens het CDA: "De VVD is fel tegen een herindeling, maar was wel de eerste die samen met VVD Zaltbommel één afdeling vormde."

Hooijmans reageerde als door een wesp gestoken. "We hebben een bestuurlijk netwerk, maar de fracties van Zaltbommel en Maasdriel opereren volstrekt onafhankelijk."

Zwembad
Overigens staat het CDA in Maasdriel ook niet te springen om te fuseren. "We denken dat we er op termijn niet aan ontkomen", zei Robbemondt. Het laatste half jaar is hij een stuk minder enthousiast geworden, met name door de beslissing van Zaltbommel om een nieuw zwembad te bouwen in plaats van aan te haken bij het bestaande bad in Kerkdriel.

De SGP is ook nog niet overtuigd. "Door nu al volmondig 'ja' te zeggen lever je jezelf uit. Zakelijk gezien erg onverstandig", vond Andries Quik.

Duurzaamheid
Jan-Hein de Vreede (SSM) en Kees van Drunen (PvdA/Groenlinks) discussieerden over duurzaamheid. Waar Van Drunen terecht opmerkte dat het duurzaamheidsbeleid uit de koker van zijn partij kwam, gaf De Vreede hem niet de kans om dit onderwerp te claimen.

"Duurzaamheid is niet meer alleen iets van groene partijen. GroenLinks bouwt luchtkastelen, bij SSM zeggen we: laten we gewoon beginnen en kijken wat realistisch is."

De levendige avond vormde een mooie aftrap voor de laatste drie weken voor de verkiezingen op 21 maart.

• Ko Hooijmans (links, VVD) in debat met Tom van Engelen (D66).
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

• Zwembad Schoonenburg in betere tijden.
Zwembad Schoonenburg in Nieuw-Lekkerland moet opening uitstellen vanwege kapotte leiding Nieuws 18 uur geleden
• De paars gearceerde gebieden zijn de mogelijke locaties voor de windmolens. L2 ligt centraal op deze afbeelding.
Inwoners Brandwijk en Molenaarsgraaf negatief over zoeklocatie L2 voor windturbines: 'Geen draagvlak' Nieuws 18 uur geleden
Afbeelding
Dijk, oever en berm: Waterschap maait vroeg in het jaar voor natuur en veiligheid Nieuws 18 uur geleden

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden