Afbeelding

Debat over zorg in Zaltbommel

Algemeen 488 keer gelezen

ZALTBOMMEL • De adviesraad Wmo en Jeugd in de gemeente Zaltbommel organiseert op 13 maart een verkiezingsdebat over het sociaal beleid. "De betrokkenheid en kennis van raadsleden kan beter, en de bureaucreatie moet minder."

Sinds de vorige gemeenteraadsverkiezingen hebben gemeenten heel wat meer taken op het gebied van zorg en welzijn op hun bordje gekregen. Daar is ook veel geld mee gemoeid. Hoe gaan de partijen daarmee om? Dat gaat de adviesraad Wmo en Jeugd ze vragen tijdens een debat op 13 maart in Pand 9.

Behoorlijk goed
Eerlijk is eerlijk: Leen van Leersum, voorzitter van de adviesraad, is 'best tevreden' over de manier waarop Zaltbommel de Wet maatschappelijke ondersteuning en de Jeugdwet uitvoert. "Zeker als we het vergelijken met andere gemeenten doet Zaltbommel het behoorlijk goed", oordeelt Van Leersum.

Concreet maken
"Natuurlijk kunnen er wel dingen beter. Er zou meer nadruk moeten liggen op positieve gezondheid, we moeten niet wachten met actie ondernemen tot er dingen misgaan met mensen. De gemeente wil onderwerpen als wonen en veiligheid meer verbinden met zorg. Die intentie is goed, maar moet nog wel concreet gemaakt worden. Is de gemeente goed in staat te luisteren, mensen erbij te betrekken die ervaring hebben met zorg verlenen en zorg vragen?"

Niet echt een item
Die professionals en 'ervaringsdeskundigen' krijgen tijdens de debatavond volop de mogelijkheid om hun verhaal te doen en vragen te stellen. Van Leersum: "Het sociaal beleid is niet echt een politiek item als ik de verkiezingsprogramma's zo bekijk. Op zich is het goed dat er geen politiek gesteggel over is, maar doordat de partijen zich zo op de vlakte houden ben ik er niet gerust op dat ze voldoende gaan doorpakken."

Te veel bureaucratie
En dat doorpakken is wel nodig. "Er is nog te veel bureaucreatie. Laatst vertelde een medewerker van Buurtzorg Jong nog dat hulpverleners soms uren bezig zijn om de juiste formulieren in te vullen voor allerlei potjes waarvan arme gezinnen gebruik kunnen maken. Dat soort voorbeelden zullen tijdens het debat zeker aan de orde komen."

Budget ongebruikt
Volgens Van Leersum zijn de ingewikkelde procedures er een belangrijke oorzaak van dat veel gemeenten, ook Zaltbommel, niet al het budget voor Wmo en Jeugdzorg gebruiken.

"Gelukkig houdt Zaltbommel het wel voor deze doelen gereserveerd. Het is belangrijk dat burgers gestimuleerd worden om er gebruik van te maken. Er is bijvoorbeeld een goed zorgverzekeringspakket voor mensen met een laag inkomen. Gelukkig wordt daar dit jaar al veel meer gebruik van gemaakt dan voorheen, maar nog lang niet iedereen die ervoor in aanmerking komt weet ervan."

Meer betrokkenheid en kennis
De adviesraad zou graag meer betrokkenheid en kennis bij raadsleden zien. "Dat moet echt beter. Het zijn ook ingewikkelde onderwerpen. Ook dat is een reden om deze avond te organiseren."

Alle politieke partijen die meedoen aan de verkiezingen in Zaltbommel hebben toegezegd aanwezig te zijn. De meeste vaardigen hun lijsttrekker af, enkele de nummer 2 omdat die de meeste ervaring heeft met het onderwerp.

Burgers ("Ook jongeren", benadrukt Van Leersum), zorg- en dienstverleners, cliënten- en familieorganisaties, managers en beleidsmakers zijn dinsdag 13 maart vanaf 19:30 uur welkom in Pand 9 (Van Heemstraweg West 9, Zaltbommel). De toegang is gratis, aanmelden kan via adviesraad@zaltbommel.nl.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

• Zwembad Schoonenburg in betere tijden.
Zwembad Schoonenburg in Nieuw-Lekkerland moet opening uitstellen vanwege kapotte leiding Nieuws 18 uur geleden
• De paars gearceerde gebieden zijn de mogelijke locaties voor de windmolens. L2 ligt centraal op deze afbeelding.
Inwoners Brandwijk en Molenaarsgraaf negatief over zoeklocatie L2 voor windturbines: 'Geen draagvlak' Nieuws 18 uur geleden
Afbeelding
Dijk, oever en berm: Waterschap maait vroeg in het jaar voor natuur en veiligheid Nieuws 19 uur geleden

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden