• Mezzosopraan Nienke Nasserian Nillesen is de dochter van een stamhoofd van de Masai in Tanzania. In de voorstelling Masai wisselt zij persoonlijke verhalen af met klassieke Aria's en Afrikaanse liederen.
• Mezzosopraan Nienke Nasserian Nillesen is de dochter van een stamhoofd van de Masai in Tanzania. In de voorstelling Masai wisselt zij persoonlijke verhalen af met klassieke Aria's en Afrikaanse liederen. Foto: nl.123rf.com

Bijzondere Masai voorstelling op Vrouwendag 8 maart

Algemeen 213 keer gelezen

ZALTBOMMEL • Ook dit jaar wordt Internationale Vrouwendag in Zaltbommel groots gevierd in De Poorterij. Overdag is er een kleurrijk en inspirerend programma en 's avonds een voorstelling met de dochter van een stamhoofd van de Masai in Tanzania.

Het dagprogramma begint om 11:30 in muziek in de foyer. De officiële opening is om 12:15 uur in de theaterzaal. Om 12:30 komt Esther van Weele aan het woord. Zij is beleidsadviseur van het College voor de Rechten van de Mens en spreekt over vrouwenrechten wereldwijd en dichtbij. Aansluitend gaan de vrouwen samen aan tafel voor een Wereldlunch. Alle bezoeksters wordt gevraagd iets mee te nemen voor die lunch.

Verkiezingen

Na de lunch kunnen de deelneemsters kiezen uit een debat of workshops. Het debat gaat over vrouwenrechten, keuzevrijheid en verkiezingen, naar aanleiding van de gemeenteraadsverkiezingen op 21 maart. Aan de orde komt onder andere de vraag hoe vrouwen hun stem kunnen laten horen in de verkiezingen.

Workshops

In de workshops ontmoeten vrouwen elkaar op het gebied van zang, dans, verhaal en beelden rond verbinding, kracht en inspiratie.

Om 15:00 uur start een verrassend cultureel programma voor en met alle vrouwen. Er zijn onder andere presentaties uit de workshops en er is zang, muziek en dans uit alle windstreken. Het programma wordt om 16:30 uur afgesloten.

Masai

Om 20:00 uur volgt de voorstelling 'Masai' van de Nederlands-Tanzaniaanse klassieke muziektheatermaakster en mezzosopraan Nienke Nasserian Nillesen. Bij deze voorstelling zijn ook mannen van harte welkom. Nienke vertelt over haar familie in Tanzania. Over haar vader, die stamhoofd is van de Masai, en over haar 32 broers en zussen. Persoonlijke verhalen wisselt zij af met klassieke aria's en Afrikaanse liederen. De voorstelling is een reis naar Tanzania, een verhaal over familie, gemis, communicatie en cultuurverschil, met muziek als verbindende factor.

In de voorstelling, die een uur duurt, toont Nienke vele grappige en ontroerende situaties, die door verschil in afkomst kunnen ontstaan. "Ondanks dat ik met een groot deel van mijn familie lastig kan communiceren vanwege de taalbarrière, voel ik door te dansen, zingen en springen een grote connectie", zegt Nienke.

De 23-jarige Nienke won met haar eindexamenvoorstelling Masai in augustus 2016 de Entreeprijs bij de Boulevard in Den Bosch. Ze heeft haar bachelors gedaan aan het Tilburgs conservatorium afdeling muziektheater/klassiek zang en volgt daar nu ook haar masters.

Troostvogeltjes

Na afloop van de voorstelling is er een loterij met Troostvogeltjes, georganiseerd door Gerry Houweling van de Watoto Foundation..

Deelname aan het dagprogramma kost 2 euro, meer mag ook. Vrouwen en meisjes vanaf 14 jaar zijn welkom. Er is kinderopvang, dat kost 2 euro per kind. Meer informatie is verkrijgbaar bij Ans Klein Geltink: 06-11252724 of ans.kleingeltink@kompasbommelerwaard.nl en bij Joke Verkuijlen: 0418-512656, 06-44614237 of kompasjokeverkuijlen@upcmail.nl

De voorstelling Masai is georganiseerd door Kompas, De Engelenbak en De Poorterij. De entree is 10 euro, kaarten zijn vanaf 19:00 uur verkrijgbaar in De Poorterij. 

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

• Ook in de gemeente Katwijk grijpt de provincie in om toch ruimte te geven om windturbines te plaatsen.
Provincie = pro-wind-sie: gedeputeerde Berend Potjer aarzelt niet regie gemeenten over te nemen bij plaatsen windturbines Nieuws 14 uur geleden
Afbeelding
Hoe het toneelstuk 'Nieuwpoort, het wel ende wee van een fort' Langerak en Nieuwpoort samenbrengt met video en foto's 14 uur geleden
• Wethouder Maarten van Helden en Irma Kenters onthullen het bord.
Voortaan langzamer rijden bij Goudriaan: Rondje Goudriaan naam nieuwe rotonde Nieuws 16 uur geleden

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden