Logo hetkontakt.nl/bommelerwaard
• Gerry Houweling met een paar van de Troostvogeltjes.
• Gerry Houweling met een paar van de Troostvogeltjes. (foto: Lya Cattel)

'Troostvogeltjes' voor het goede doel

  •   497 keer gelezen

ZALTBOMMEL • Veel mensen in Zaltbommel kennen Gerry Houweling als mede-eigenares van de herenmodezaak De Waard Men Shop in de Boschstraat en een filiaal in Geldermalsen.

Als alleenstaande moeder en ondernemer zocht en vond ze opdrachten in het hele land en had ze goede contacten met collega-ondernemers.

Noud van Hout

Zoals de Brabantse familie Van Hout van de bekende Hout-Brox modeketen. Noud en Truus van Hout besloten op 55-jarige leeftijd hun droom achterna te gaan en vertrokken naar Tanzania. Daar 'plukken' ze straatkinderen van de straat, vaak jongetjes van een jaar of dertien. De jongeren worden opgevangen, kicken af en krijgen een fatsoenlijke beroepsopleiding aangeboden. "Ze leren Engels en kunnen naar de ambachtsschool waar ze een vak leren", vertelt Gerry, die in 2007 zelf een weekje in het land is geweest en het project bezocht heeft. "Soms gaan ze zelfs studeren. Er zijn al drie jongeren arts geworden, anderen werken in fietsenzaken, als automonteur of in het hotel van de foundation."

Watoto Foundation

Tien jaar lang organiseerde Gerry in de regio verschillende activiteiten om geld in te zamelen voor de Watoto Foundation, eerst in het bijzonder voor de peuter Ghodie, die geboren was met een ernstige hazenlip. "De Bloesemfietstocht, meelopen met de Kunstroute, golfwedstrijden en bridgedrives in de Gasthuiskapel", somt ze op. "Het was allemaal ontzettend leuk om te doen en het leverde best veel geld op." Ghodie is inmiddels een stoere puber, hij is geopereerd en volgt een vak-opleiding bij de Watoto Foundation.

Een jaar of twee geleden hield Gerrie op met haar activiteiten om geld in te zamelen. En vlak daarna ging ze een beetje tobben met haar gezondheid. Ze moest geopereerd worden aan haar voeten, ging het ziekenhuis in en kwam er uit met een pacemaker. "Ik ben daar heel erg van geschrokken", vertelt ze. "Ik heb altijd gezond geleefd, hard gewerkt, veel gesport. En nu dit. Daar heb ik vooral psychisch veel last van gehad."

Troostvogeltje

Haar goede vriend Noud van Hout kwam haar tijdens een van zijn bezoeken aan Nederland een keertje opzoeken en vertelde over de 'Troostvogeltjes' en liet er een voorbeeld van zien. Deze houten, hand beschilderde vogeltjes worden in Tanzania gemaakt door de nomadenstam de Masai en gegeven aan zieke kinderen of verdrietige mensen om ze op te vrolijken. Dat kleine vrolijke houten vogeltje 'bracht Gerrie weer op de wereld', zoals ze het zelf verwoordt.

De ondernemer in haar kwam boven en ze besloot de 'Vogelvriendjes' in Nederland te gaan verkopen en de opbrengst te schenken aan de Watoto Foundation. Zo gezegd, zo gedaan. Alleen is het niet zo makkelijk, want er bestaat in Tanzania niet zoiets als een 'Troostvogeltjes-fabriek'. "De Masai maken van alles om geld te verdienen, waaronder deze vogeltjes", vertelt ze. De ene keer kan ze er vijftien kopen, de andere keer honderd, een volgende keer misschien niet één. Gerriy koopt de vogeltjes zelf in en verkoopt ze voor 7,50 euro.

Marketingcampagne

Grote hoeveelheden laten invliegen is veel te duur, dus ze is voortdurend op zoek naar mensen die naar Tanzania gaan en op de terugreis een doosje Troostvogeltjes mee willen nemen. Ondertussen is ze ook een actieve marketingcampagne gestart, ze hoopt op een uitnodiging van Eva Jinek en het programma De Baardmannetjes. Heeft haar contacten op golfbanen al aangesproken. "Het zou toch mooi zijn als iedereen met een 'birdie' een troostvogeltje ontvangt", vindt ze. "Ik ben hier nu zes weken mee bezig en ik zie er nu al weer gezonder uit dan het hele afgelopen jaar. Mijn coach Aart Harder van 'Harder en Verder' is ook geïnteresseerd. Hij ziet de Troostvogeltjes helemaal zitten in zijn coachingspraktijk."

De Troostvogeltjes zijn tijdens Kunst Kiezel Klei op 2 en 3 september en 9 en 10 september te zien in de Sint-Maartenskerk bij de stand van kunstenares Liesbeth Lehr. Meer informatie over de vogeltjes is verkrijgbaar bij Gerry: ger.houweling@gmail.com

Britta Alink

Britta Alink
Redacteur van Het Kontakt Bommelerwaard en Het Kontakt Land van Heusden & Altena
Volg @BrittaAlink op twitter >

3 reacties
Meer berichten
 

HET KONTAKT OP FACEBOOK

HET KONTAKT OP TWITTER

<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=5226467&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=hetkontakt.nl/bommelerwaard&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=119,238,253,256,319,353,406,510,543,549,564,612,794,883,105,143,194,307,532" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=5226490&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=hetkontakt.nl/bommelerwaard&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=119,238,253,256,319,353,406,510,543,549,564,612,794,883,105,143,194,307,532" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>