Logo hetkontakt.nl/alblasserwaard
• Wendy Bron in Bordeaux.
• Wendy Bron in Bordeaux.

Wendy Bron uit Schelluinen beste BMX-ster van Europa

  •   keer gelezen   Sport

BORDEAUX/SCHELLUINEN • Wendy Bron-Dekker mag zich voor een jaar de beste BMX-ster van Europa noemen.


In de zogenaamde Cruiser-klasse (24 inches wielen) was ze haar leeftijdsgenoten te snel, maar vooral te slim af. In een spannende manche versloeg ze de Franse topfavoriete Anne Praud.

"Ik was supertevreden met het bereiken van de finale. Mijn EK was al geslaagd", bekent de 45-jarige Wendy Bron. "Praud stak er in de eerdere matches met kop en schouders bovenuit. Ik keek echt tegen haar op. Ze reed heel gemakkelijk en maakte sprongen op bepaalde onderdelen waaraan ik niet durfde te denken."

Ervaring
Maar de ervaring van de Schelluinse gaf uiteindelijk de doorslag. "Twee jaar geleden ben ik na jaren weer op de fiets gestapt. Mijn dochters Celine en Melanie reden op een BMX-fiets en op een gegeven moment begon het bij mij ook weer te kriebelen. In 1985, 1990 en 1991 ben ik al eens Europees kampioen geworden en weet ik als geen ander hoe je een wedstrijd moet voorbereiden."

Wendy had alle tijd. Met haar dochters wist ze zich afgelopen najaar al te kwalificeren voor het EK. "We moesten geen gekke dingen doen en bij de wedstrijden wel op de fiets blijven zitten", vult Celine (15) haar moeder aan.

Dat deden de Bronnen en dus werd er begin juli afgereisd in de camper, met aan het stuur vader Richard. "De baan in de binnenstad van Bordeaux was speciaal aangelegd. Een prachtparcours, het zag er tip top uit. De Fransozen waren wel in het voordeel, zij hadden er een paar weken eerder de nationale kampioenschappen gereden."

Bochtenwerk
Na het goed bestuderen van de baan, verscheen Wendy op Quatorze Juillet in de BMX-arena. Onder toeziend oog van het chauvinistische Franse publiek plaatste ze zich vrij eenvoudig voor Le Grande Finale. "Ik koos bij de start bewust niet voor mijn favoriete vierde positie, maar voor plek 5. Mijn start was heel goed en ik bleef de rest bij de eerste bocht ruim voor. Ook het verdere bochtenwerk verliep volgens het boekje. Op het rechte stuk kwam Praud wel naast mij, maar toch wist ik haar in de bochten weer achter mij te krijgen. Richting de finish was het spannend, maar ik hield mijn strakke lijn en ging als eerste over de streep."

Wendy ontbreekt wel op het WK in Amerika. "We hebben afgelopen winter gerekend, maar vonden het echt te duur. In 2019 is het WK in het Belgische Zolder, daar wil ik afscheid nemen met misschien wel een titel."

Theo Sprong

Geurt Mouthaan
Redacteur/fotograaf van Het Kontakt Alblasserwaard en Klaroen.nl. Tevens betrokken bij Het Kontakt Media (Special Products).
Volg @GeurtMouthaan op twitter >
Elke donderdag het nieuws uit Alblasserwaard per e-mail
Meer berichten
 

Agenda

Organiseert u een evenement?
Laat het ons weten!

Klik hier