• Initiatiefgroep Binnenstebuiten bood eerder al 1100 handtekeningen aan.
• Initiatiefgroep Binnenstebuiten bood eerder al 1100 handtekeningen aan. Foto: Initiatiefgroep Binnenstebuiten

Joop Hartog van Binnenstebuiten: 'Natuur gebruikt als schaamlap voor onroerendgoedproject'

Algemeen 1.641 keer gelezen

GIESSENLANDEN • Initiatiefnemer Arie de Leeuw van weidelandgoed De Hoeken in Hoornaar en Initiatiefgroep Binnenstebuiten staan vooralsnog lijnrecht tegenover elkaar. Dat bleek ook donderdagavond weer tijdens de Giessenlandse inforaad.

Inspreker Joop Hartog van Initiatiefgroep Binnenstebuiten had weinig woorden nodig om het plan te torpederen. "Het is een slecht plan. Wij zijn op deze locatie voor natuur, maar tegen woningbouw. De natuur wordt gebruikt als schaamlap voor een onroerendgoedproject. Dat is al vanaf het begin zo geweest. De woningen komen middenin het hart van open gebied. Slechter kan niet."

Kloof
Hartog maakte ook het college -dat voornemens is een positief principebesluit te nemen, maar wel nog eerst de gemeenteraad wilde consulteren- een verwijt. "Er is een enorme kloof tussen B&W en de bevolking. Tegen De Hoeken heerst heel veel weerstand in het dorp. Nergens vinden we enthousiasme, hooguit wat onverschilligheid."

Hartog gaf de raad een dringend advies: steun dit plan niet! "Je kan de open ruimte maar één keer weggeven, die komt nooit meer terug." Op een vraag van Huib Glerum (CDA) antwoordde Hartog dat er binnen de Initiatiefgroep ideeën leven over alternatieven. "Hierover willen we graag in gesprek."

Kleinschaliger
Arie de Leeuw is meer dan tien jaar bezig geweest met de voorbereidingen van weidelandgoed De Hoeken. "En er zal nog veel water door de Giessen moeten stromen voordat het eindresultaat er is", beseft de Hoornaarse ondernemer. Ondanks alle sores peinst hij er nog niet over zijn plan in te trekken.

Ruud van Rijn (PvdA) wilde graag van De Leeuw weten of hij overwogen heeft het plan (12 woningen en 18 ha. natuurontwikkeling, RdB) kleinschaliger te maken. "Nee, want dat kan financieel niet uit", reageerde De Leeuw kort maar krachtig.

Gesprek
Bram Visser (VVD) informeerde bij De Leeuw of er overleg is geweest met de Initiatiefgroep. Arie de Leeuw antwoordde 'steeds aangegeven te hebben open te staan voor een gesprek'. "Er is één keer een overleg geweest in het gemeentehuis. Daar gaf de Initiatiefgroep aan geen enkele woning te willen. Dan heeft een gesprek verder geen enkele zin, al ben ik er nog steeds voor in."

Verkoop
Als het plan niet doorgaat, zal De Leeuw het land niet in eigendom houden. "De kans dat het dan verkocht wordt aan een veehouder die er rendement uit wil halen is 99%. De Hoeken zal dan niet blijven zoals het nu geworden is."

Die wetenschap zorgt tussen alle protesten ook voor een ander geluid. Zoals van Piet Deelen, woonachtig aan de Oudendijk: "Het is zo'n slecht plan nog niet, ondanks dat er huizen komen." En Gerben Schut: "Als we alles willen houden zoals het is, leefden we nog in de MIddeleeuwen. De natuur kan in dit concept uitstekend beheerd worden en wordt er rijker door. Het plan geeft mij de garantie dat de natuurwaarden behouden blijven."

Lees ook: www.hetkontakt.nl/regio/alblasserwaard/algemeen/155501/gemeenteraad-probeert-initiatiefnemer-en-bezwaarmakers-weidelandgoed-de-ho

Rick den Besten

Hoofdredacteur Kontakt Mediapartners, (sport)redacteur/fotograaf Het Kontakt Alblasserwaard, webmaster Regio-Voetbal.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

• Ook in de gemeente Katwijk grijpt de provincie in om toch ruimte te geven om windturbines te plaatsen.
Provincie = pro-wind-sie: gedeputeerde Berend Potjer aarzelt niet regie gemeenten over te nemen bij plaatsen windturbines Nieuws 11 uur geleden
Afbeelding
Hoe het toneelstuk 'Nieuwpoort, het wel ende wee van een fort' Langerak en Nieuwpoort samenbrengt met video en foto's 12 uur geleden
• Wethouder Maarten van Helden en Irma Kenters onthullen het bord.
Voortaan langzamer rijden bij Goudriaan: Rondje Goudriaan naam nieuwe rotonde Nieuws 13 uur geleden

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden