Afbeelding
Foto: Geurt Mouthaan

Gemeenteraad probeert initiatiefnemer en bezwaarmakers weidelandgoed De Hoeken om tafel te krijgen

Algemeen 1.256 keer gelezen

GIESSENLANDEN • Weidelandschap De Hoeken is een ware splijtzwam in Hoornaar. De gemeenteraad probeert te redden wat er te redden valt.

Initiatiefnemer Arie de Leeuw en de bezwaarmakende Initiatiefgroep Binnenstebuiten staan lijnrecht tegen elkaar. Het draait om een verzoek dat door de Hoornaarse ondernemer is ingediend voor het realiseren van weidelandgoed De Hoeken, dat in hoofdlijnen bestaat uit ruim 18 hectare natuurontwikkeling, 12 vrijstaande woningen en een wandelpad en vissteiger als recreatieve elementen.

De natuurontwikkeling, daar is iedereen voor. Dit in tegenstelling tot de woningen. Het aantal opgehaalde handtekeningen 'tegen' is fors: zo'n 1100. Maar zonder woningen geen natuurontwikkeling, liet De Leeuw weten. Als het plan niet doorgaat, is de kans zeer groot dat het land wordt verkocht aan een agrariër.

Zwaarwegend advies
Voor alle helderheid: het Giessenlandse college van B&W heeft nog géén positief principebesluit genomen. Maar neigt er wel naar om dat te doen. De beoordeling van het plan is positief uitgevallen; op basis van dezelfde criteria is de Initiatiefgroep negatief.

Alvorens de knoop door te hakken, consulteerde het college donderdagavond de gemeenteraad. Een optie waar zelden gebruik van wordt gemaakt. "Maar we willen zorgvuldig te werk gaan", beargumenteerde wethouder Jan de Groot. Daar hoorde al wel een standpunt van het college bij. "Het zou flauw zijn om dat niet te doen. Blijft staan dat het advies van de raad voor ons zwaar zal wegen."

Niet slikken of stikken
Nadat alle betrokken partijen hadden ingesproken zei Bram Visser (VVD): "Ik ben blij dat het geen kwestie van slikken of stikken is, maar dat De Leeuw nog bereid is tot een gesprek." Het riep het college op 'te kijken of er alternatieve mogelijkheden zijn' en 'om met elkaar om tafel te gaan'.

Aart Schalk (CU) miste draagvlak voor het plan. "Het natuurgebied moet er blijven, maar het is niet nodig om in de polder te gaan bouwen. Er zijn in Hoornaar andere alternatieven."

Fractie Renes toonde zich verbaasd over het positieve advies van het college. "Waarom wordt, ondanks alle bezwaren, gekozen voor geld in plaats van voor groen?"

CDA'er Cees de Jong repte over een 'ontzettend lastig dossier'. "Weten wij het al? Nee!"

"We worstelen er allemaal mee", constateerde Ruud van Rijn (PvdA). "Wij zoeken naar alternatieven, naar een plan dat meer draagkracht krijgt."

Emotie
Volgens verantwoordelijk wethouder Jan de Groot neemt het college de protesten serieus. "Alleen hebben wij het plan op inhoud beoordeeld en niet op emotie." Een woordkeus die hem door sommige partijen niet in dank werd afgenomen en die De Groot vervolgens corrigeerde. "Dit is het beste plan, denken wij. Er kan een hoogwaardig natuurgebied van achttien hectare ontstaan. Dat komt niet vaak voor."

De vraag of het college unaniem is in haar positieve afweging, wenste de wethouder niet te beantwoorden.

Een gesprek met beide partijen en een onderzoek naar andere opties kost tijd, 'waarschuwde' Jan de Groot de raad. "Het kan zijn dat deze raad er dan niet meer over beslist. Maar ik wil het ook niet uitsluiten, we staan er open voor. Ook al heb ik niet het idee dat de gedachten van De Leeuw en van de Initiatiefgroep erg dicht bij elkaar liggen."

Motie
Een motie die oproept tot een dialoog zal donderdag 12 juli door Visser (VVD) worden ingediend. Het CDA pleitte hierop voor een motie waar de volledige raad achter kan staan.

Na afloop van de vergadering liet Joop Hartog van Initiatiefgroep Binnenstebuiten desgevraagd weten 'in principe een gesprek niet uit de weg te weg te gaan'. "Maar we willen dat eerst nog afstemmen binnen ons bestuur en met onze leden."

Lees ook: www.hetkontakt.nl/regio/alblasserwaard/algemeen/155446/joop-hartog-van-binnenstebuiten-natuur-gebruikt-als-schaamlap-voor-onroere

Rick den Besten

Hoofdredacteur Kontakt Mediapartners, (sport)redacteur/fotograaf Het Kontakt Alblasserwaard, webmaster Regio-Voetbal.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden