Afbeelding

In 2020 extra opstelstroken voor 'hoge kruispunt' N214 en N216

Algemeen 3.232 keer gelezen

ALBLASSERWAARD • Het kruispunt van de provincialewegen N214 en N216 krijgt in 2020 extra opstelstroken om de doorstroming te bevorderen.

Nu ontstaan er met name in de spits 's ochtends en aan het einde van de middag in verschillende richtingen files voor de verkeerslichten. Al jaren worden er door de provincie plannen gemaakt om dit probleem aan te pakken, maar nu lijkt de kogel dan toch echt door de kerk.

"De kruising N214/N216 zal een met verkeerslichten geregelde kruising blijven, maar wordt wel voorzien van een veel grotere capaciteit", vertelt een woordvoerder van de provincie. "In alle richtingen zullen extra opstelstroken worden aangelegd. In verband met een aantal andere op stapel staande projecten (zoals de A15, de N3 en de A27) zal in 2020 een periode worden gereserveerd waarin dit project kan worden uitgevoerd."

Turborotonde
Daarnaast gaat de rotonde in de kruising van de N214 en de N481 (de provincialeweg naar Nieuw-Lekkerland) op de schop. "De capaciteit van de bestaande enkelstrooksrotonde moet worden vergroot; de wachttijd voor het verkeer uit alle richtingen is te groot en dat uit zich in lange wachtrijen. Er wordt daar een zogenoemde turborotonde gemaakt; dit is een vorm van een meerstrooksrotonde. De provincie heeft al een groot aantal van deze rotondes in de provincie aangelegd."

Het moment waarop de turborotonde wordt gerealiseerd hangt af van werkzaamheden aan andere infrastructuur in de omgeving. "Ook moeten voor deze rotonde nog gronden worden verworven en dient er een bestemmingsplanprocedure plaats te vinden. Eén en ander betekent dat er niet voor 2020 kan worden gestart."

Voorlichtingsavonden
De werkzaamheden maken deel uit van de aanpak van de hele hoofdrijbaan van de N214 tussen de A15 en de A27. "Het voorontwerp is gereed. Net voor of na de zomervakantie zullen er in de gemeente Molenwaard en de gemeente Giessenlanden voorlichtingsavonden worden gehouden waarop de plannen voor de gehele N214 zullen worden gepresenteerd." 

Deze vinden wat wethouder Kees Boender betreft nog voor de zomervakantie plaats. "Het streven is om dit begin juli te doen. Belanghebbenden, en dan met name ondernemers, zijn hierbij welkom."

Positief
De Molenwaardse wethouder is blij dat er na jarenlang overleg en plannen maken nu eindelijk een concrete toezegging is over de aanpak van deze knelpunten. "Al moet ik er meteen bijzeggen: de primaire oplossing zijn de werkzaamheden aan de A15 en de A27. En als dat voor 2020 gebeurt, zou met dat heel erg meevallen."

Boender heeft dus zijn zorgen over het aantrekkelijker maken van de sluiproute. Dat de kruispunten in 2020 daadwerkelijk aangepakt worden, daar is hij wel vrij zeker van. "Ik hoop dat er zoveel vaart en druk achter gezet wordt, dat de werkzaamheden zelfs al voor 2020 van start gaan. Al zou me dat wel positief verrassen. Ik merk dat de provincie de urgentie echt onderkend en kan me nauwelijks voorstellen dat het genoemde jaar niet gehaald wordt."

Geurt Mouthaan

Geurt Mouthaan

Redacteur/fotograaf van Het Kontakt-Alblasserwaard en Het Kontakt-Klaroen.nl. Daarnaast actief voor de magazines van Kontakt Mediapartners.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

• Zwembad Schoonenburg in betere tijden.
Zwembad Schoonenburg in Nieuw-Lekkerland moet opening uitstellen vanwege kapotte leiding Nieuws 17 uur geleden
• De paars gearceerde gebieden zijn de mogelijke locaties voor de windmolens. L2 ligt centraal op deze afbeelding.
Inwoners Brandwijk en Molenaarsgraaf negatief over zoeklocatie L2 voor windturbines: 'Geen draagvlak' Nieuws 18 uur geleden
Afbeelding
Dijk, oever en berm: Waterschap maait vroeg in het jaar voor natuur en veiligheid Nieuws 18 uur geleden

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden