• Afbeelding ter illustratie.
• Afbeelding ter illustratie. Foto: 123RF

Politiek zet streep door plan voor windturbines bij Hank en Dussen

Algemeen 865 keer gelezen

ALTENA • De politiek in Altena zet nu al een streep door het plan voor de bouw van vier windturbines tussen Hank en Dussen. Dit bleek tijdens de raadsvergadering van dinsdagavond. 

Afgelopen week ontstond er onrust in Hank en Dussen, nadat Edelweiss Renewables Advisors - een bedrijf uit Voorburg - had aangegeven concrete plannen te hebben voor een windturbinepark tussen de twee kernen. De initiatiefnemer wilde het windturbinepark ten zuidwesten van Dussen en ten noorden van het Noorderafwateringskanaal realiseren. Dit gebied valt echter onder het laagvlieggebied van Defensie. 

Desalniettemin klonken de plannen serieus, mede doordat in een brief aan de gemeente werd aangegeven dat de grondeigenaren samen wilden werken met het bedrijf en omdat de plannen al op ambtelijk niveau besproken waren. De politiek had jaren geleden echter al afgesproken dat er in Altena, op dit moment, geen plek is voor windturbines.  

Motie gesteund
Mede hierom diende Henno Timmermans, raadslid van Vrije Volkspartij Altena, dinsdagavond een motie in. Hierin wordt het college opgeroepen ‘nee’ te zeggen tegen de komst van windturbines in de gemeente. “De tijd is rijp om een standpunt in te nemen”, stelde Timmermans, die ziet dat Altena steeds vaker als zoekgebied voor de plaatsing van windturbines wordt genoemd. AltenaLokaal, CDA, SGP en VVD steunden de motie.

‘Fossiele verslaving’
Progressief Altena en ChristenUnie vinden dat de gemeente Altena wel het gesprek aan moet gaan met partijen die windturbines willen plaatsen. “De noodzaak om te stoppen met fossiele energie heeft bij ons de hoogste prioriteit. De weg ernaar toe willen en zullen we dus zorgvuldig uit moeten stippelen. Hierbij staan voor ons alle opties open. We stemmen tegen de motie, vanwege de vooringenomen houding met betrekking tot de mogelijke oplossing om van onze fossiele verslaving af te komen”, sprak Christian Alderliesten van Progressief Altena.

Wijnand van der Hoeven, raadslid van CU, stelde: “We willen niet a priori nee zeggen. We zouden plannen op hun merites willen beoordelen.”

Wethouder Shah Sheikkariem gaf namens het college aan dat ook zij in principe geen windturbines in Altena willen.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

• De politieagenten doen aangifte tegen de man uit Nieuwendijk.
40-jarige man uit Nieuwendijk mishandelt twee politieagenten, nadat hij een waarschuwing krijgt 112 23 uur geleden
Afbeelding
Eropuit met Koningsdag? Dit is er allemaal te doen in de gemeente Altena Nieuws 25 apr, 11:20
• Afbeelding ter illustratie.
Op zoek naar woning in Altena met groen energielabel? Kans om te slagen is best groot Nieuws 25 apr, 07:33

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden