• Wethouders Roland van Vugt en Hans Tanis, bij laadpalen op het parkeerterrein van gemeente Altena.
• Wethouders Roland van Vugt en Hans Tanis, bij laadpalen op het parkeerterrein van gemeente Altena. Foto: Gemeente Altena

Aantal laadpalen voor elektrische auto’s in Altena in jaar tijd met 17 procent gestegen

24 jun, 13:31 Algemeen 2 keer gelezen

ALTENA • In Altena is het aantal laadpalen voor elektrische auto’s in een jaar tijd met 17 procent gestegen. Deze groei vond plaats in april 2021 tot en met april 2022. In het begin van 2021 stonden er 147 laadpalen verspreid door heel Altena, wat is gestegen naar 172. 

Er zijn in Altena 30 laadpalen beschikbaar voor elke 10.000 inwoners. Dit blijkt uit onderzoek van Techtiek.nl op basis van de meest recente data van de Nationale Agenda Laadinfrastructuur. In het onderzoek zijn zowel publieke als semi-publieke laadpunten meegenomen. Semi-publieke laadpunten zijn laadpunten die zijn opengesteld voor publiek, op een private locatie. Dit kan bijvoorbeeld bij parkeergarages, tankstations of bij retail- en horecalocaties zijn. Thuislaadpunten zijn niet meegeteld.

Noord-Brabant is de provincie waarbij het aantal laadpalen met 39 procent is gestegen. In 2021 stonden er 9.126 laadpalen in heel Noord-Brabant, wat is gestegen naar 12.659 in 2022. Dit zijn in totaal 49 laadpalen per 10.000 inwoners. Op landelijk niveau steeg het aantal laadpalen met 34 procent. Noord-Brabant zit hier dus iets boven en de gemeente Altena ruim onder. De snelst groeiende provincies zijn Drenthe (62 procent), Limburg (56 procent) en Flevoland (54 procent). 

Om de klimaatdoelen van de EU in 2030 te halen moet de CO2-uitstoot van auto’s in de EU met 50 procent zijn verminderd ten opzichte van 1990. Niet alleen het aantal elektrische auto’s zal hierdoor moeten toenemen, maar ook het aantal oplaadpunten. Naast je oplader thuis is er voor elke tien tot vijftien elektrische voertuigen één oplader nodig. Om te kunnen voldoen aan de vraag zijn er uiteindelijk ongeveer 6 miljoen openbare laadpunten nodig in Nederland.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie