• Een schets van het nieuwe dorpshuis van Oud-Alblas.
• Een schets van het nieuwe dorpshuis van Oud-Alblas.

Bestuur dorpshuis Oud-Alblas wil opstappen

6 sep, 11:00 Algemeen 1.814 keer gelezen

OUD-ALBLAS • "Wij leggen onze taken neer." Dat meldde de voorzitter van het Stichtingsbestuur van dorpshuis De Beemd in Oud-Alblas dinsdag in de raad.

Voorzitter Ad van der Rhee zorgde dinsdagavond voor ongeloof op de gezichten van de raadsleden. Hij vertelde dat hij 'met verbazing' kennis had genomen van een e-mail van het college. "Daarin wordt onvoldoende ingegaan op door ons ingebrachte argumenten. Helaas moeten wij concluderen dat we geen werkbare mogelijkheden zien om De Beemd te realiseren, binnen de kaders die worden geschetst."

Slepende kwestie
De Beemd moet dorpshuis Trefpunt gaan vervangen, maar het overleg daarover sleept zich al jaren voort. Een vorig bestuur vertrok om een nieuwe start mogelijk te maken en een commissie van wijze mannen moest zich ermee bemoeien.

E-mail met vragen
Burgemeester Dirk van der Borg legde dinsdag uit dat een mail met vragen naar het stichtingsbestuur is verstuurd, nadat er maandagavond overleg was geweest met woordvoerders uit de fracties.

Wethouder Fatih Özdere: "Het ging over de stand van zaken, ook op financieel gebied. We zijn ook ingegaan op een brief van het stichtingsbestuur aan de raad en hebben onze reactie afgezet tegen de kaders die door onze raad waren vastgesteld in 2015. De resultaten van ons gesprek hebben we weergegeven in een mail aan het stichtingsbestuur."

Overvallen
Ineke van der Have (VVD): "Dat het bestuur deze stap neemt, overvalt me wel heel erg. Er liggen vragen ter beantwoording bij het college. Vervolgens gaan we er verder naar kijken. U had waarschijnlijk verwacht dat een van de raadsleden nu met een motie zou komen, maar dat vonden we te prematuur. Bij ons leven nog vragen. Na de beantwoording bekijken we de situatie. Het is heel spijtig dat uw bestuur zich terugtrekt."


André de Jong (CU): "We hebben geen afschrift van de mail gekregen. Wat was de aanleiding om te zeggen: het is niet meer werkbaar?"

Budget te laag
Van der Rhee vertelde dat het bestuur uit alle vragen in de mail opmaakt dat de gemeente achterdochtig is. Ook vindt hij het toegewezen budget veel te laag. "Er is maanden geen contact geweest met ons, terwijl de oplevering nabij is. Voor de vakantie heb ik nog gevraagd om een gesprek, dat is afgewezen. Er wordt gezegd: in 2015 is het budget vastgesteld, het staat vast. Terwijl wij er zoveel tijd in hebben gestoken."

De Jong: "Onze vragen zijn niet gesteld uit wantrouwen, maar om duidelijkheid te krijgen.

Netelige situatie
Eric Spaans (PvdA): "Ik heb moeite om mijn boosheid in te houden. We hebben drie maanden de tijd gehad om een list te verzinnen. Nu begrijp ik dat via een ambtelijke memo de uitkomst naar u is gestuurd, in deze netelige situatie. Terwijl wij alleen hebben gezegd: we wachten af en kijken waar het college mee komt." Arco Bikker (GBM): "Ik denk niet dat de boodschap door het college begrepen is, als je zo communiceert dat tegenstellingen alleen maar groter worden."

Henk van der Wal (SGP) vond Bikker te scherp. "We kennen de inhoud van de mail niet, dus dit is wat sterk gesteld."

Honneurs waarnemen
Spaans opperde dat het bestuur misschien nog even 'de honneurs zou kunnen waarnemen'. Van der Borg: "Laten we bekijken of we het in de raadsvergadering van 26 september opnieuw aan de orde kunnen stellen. Wilt u zolang de honneurs waarnemen?"

Van der Rhee antwoordde direct bevestigend, keek nog even over zijn schouder naar de andere bestuursleden op de tribune. Die knikten.

Anne Marie Hoekstra

Anne Marie Hoekstra is redacteur van Het Kontakt-Alblasserwaard en Het Kontakt-Klaroen.nl

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie