• Everdina Sleeuwenhoek en Marjolein Mulder.
• Everdina Sleeuwenhoek en Marjolein Mulder. Foto: Elly van Kuilenburg

Jongeren organiseren een ‘Dinner to be loved’ voor de Roma in Roemenië

Nieuws 1.360 keer gelezen

Asperen • Een groep jongeren gaat in april naar Bahnea in Roemenië. Om de plaatselijke bevolking te helpen zoeken ze sponsoren en organiseren zij een diner. De jongerenreis wordt georganiseerd vanuit de Stichting Heartview For You. 

De stichting helpt de plaatselijke bevolking verder met het verven van een kerk, het organiseren van jeugdevenementen en het uitdelen van voedselpakketten. Om geld in te zamelen organiseert de jeugd op 10 februari een warme maaltijd; letterlijk en figuurlijk. Een ‘dinner to be loved’. 

Een driegangendiner voor Roemenië
Marjolein Mulder (16) is één van de jongeren die meegaat op de reis. Ze vertelt meer over deze bijzondere maaltijd. “We zorgen voor de versiering, het koken en bedienen van de maaltijd. Het wordt een driegangendiner voor een vast bedrag van 32,50 euro.”

Everdina Sleeuwenhoek, de oprichtster van Stichting Heartview For You, vult aan: “Tussen elk gerecht doen we wat bijzonders. We laten een filmpje zien over onze reizen naar Roemenië om de bevolking daar te helpen en om meer over Jezus te vertellen. Ook is er een fotoboot: een hoekje met een polaroid fototoestel en een aantal attributen.”

Warmte en liefde van de Roma geleerd
Mulder: “We gaan als groep ook nog een voordracht geven en er is een verloting. We hebben zo’n maaltijd al eens eerder gegeven. Er waren toen mensen die achteraf zeiden: ‘Ik heb nog nooit zoveel liefde bij een etentje gekregen’. Daarom is de naam van dit etentje een ‘dinner to be loved’. Het geven van warmte en liefde hebben we ook van de Roma in Roemenië geleerd.”

“Het wordt een warme feestelijke maaltijd met ter afsluiting een lekker toetje. Inmiddels hebben al 32 mensen zich aangemeld voor het diner. Er is plaats voor zeventig mensen. Alleen een financiële bijdrage is natuurlijk ook welkom. In maart willen we nog een actie houden. We gaan dan puddingbroodjes verkopen en blikjes verzamelen voor statiegeld.” 

“Het ingezamelde geld gaat naar de Roma (zigeuners) in Roemenië in Bahnea. De vliegtickets en het verblijf in het pension betalen wij zelf”, verzekert Mulder. De groep verblijft een week in Roemenië.

De Roma in Roemenië
Sleeuwenhoek: “We sturen ze maandelijks geld voor onder andere de bouw van een kerk. Deze is nu voor de helft klaar. Nu moeten ze de binnenkant nog afmaken. Het ontstaan van deze kerk is een bijzonder verhaal.”

“Pastor Nelu had gedroomd over deze kerk en had deze ook uitgetekend. Hij was in tranen van blijdschap toen bleek dat zijn droom uit zou komen. In april hopen we te kunnen bijstaan met het schilderen van de binnenkant. Het wordt een hele grote kerk midden in een zigeunerwijk.”

Een honger om meer te leren over God
Mulder: “De mensen in Bahnea hebben een honger om meer te leren over God. Ze hebben heel weinig, maar kunnen makkelijk delen. Eens gaf ik een meisje een compliment over haar mooie rok. Later werd deze in mijn hand geschoven. Ze worden van geven niets minder.”

Sleeuwenhoek: “Je denkt ook vaak dat je wat komt geven, maar je komt vooral gezegend thuis. De Roma tellen in dat land vaak niet mee. Ze zijn vaak erg verbaasd over de liefde die ze krijgen, maar zelf geven ze ook veel liefde terug.”

Bijzondere ervaring voor jongeren
“Voor jongeren is deze reis een superleuke ervaring. Het laat ze zien wat er echt belangrijk is in het leven.”
Mulder: “Ik loop mijzelf in het dagelijks leven vaak voorbij.”
Sleeuwenhoek: “De wereld vraagt veel van ons, vooral van de jongeren.”

Mulder: “Daar in Roemenië lijkt alles zo simpel. Ze laten ons zien hoe we rust kunnen vinden in Christus. Ze laten zich echt door Hem leiden. Het is ook bijzonder hoeveel ze naar elkaar omkijken. Ik ben heel benieuwd hoe andere jongeren dit gaan ervaren. Ik heb erg veel zin in deze reis.”

Aanmelden voor diner
Aanmelden voor het diner kan via de website: https://heartviewforyou.nl/missie-reizen/action/ of via e-mail: heartviewforyou@gmail.com. De locatie van het diner is: Salem, Voorstraat 3 in Asperen.

Elly van Kuilenburg

Elly van Kuilenburg

Elly van Kuilenburg schrijft als journalist voor Het Kontakt-West Betuwe en incidenteel ook voor de andere Betuwse titels van Het Kontakt

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden