• Anastasiia (l.) en Khrystyna voelen zich thuis in de Betuwe en maken er het beste van.
• Anastasiia (l.) en Khrystyna voelen zich thuis in de Betuwe en maken er het beste van. Foto: Marjon de Lange

Als Oekraïner studeren en werken in Nederland

Nieuws 2.169 keer gelezen

TRICHT/GELDERMALSEN • Gevlucht voor de oorlog in Oekraïne kwam Anastasiia Gulevska (19 jaar) via een omweg in Nederland terecht. In Tricht vond zij samen met haar moeder een nieuw thuis, een baantje en nu volgt ze zelfs met succes een studie aan de Hoge School van Utrecht.

Khrystyna (35 jaar) werkt bij Welzijn West Betuwe. “Ze begeleiden mij helemaal op zoek naar een passende studie”, vertelt Anastasiia trots, “Ik volg nu sinds september 2023 al een Engels programma, het heet ‘Creative Business Bachelor’ en het gaat hartstikke goed.” Khrystyna vult aan: “Gelukkig is er in Nederland een speciale regeling voor Oekraïense studenten, zij betalen namelijk hetzelfde als Nederlandse studenten. Buitenlandse studenten betalen al gauw tussen de 10.000 en 15.000 per studiejaar, dat was helaas onbetaalbaar geweest.”

Gewoon proberen

In haar thuisland studeerde Anasastiia aan de universiteit van Karkiv, aan de Russische grens. Wel een andere richting. “Ik heb eerst nog online mijn oude studie gevolgd, maar dat voelde niet goed. Ik dacht, ‘Ik ben nog jong, ik wil graag echt studeren’, Ik ben heel dankbaar dat ik in Nederland deze mooie kans krijg.” Khrystyna: “Mijn motto is: als je iets echt graag wilt moet je het gewoon gaan proberen.” 

Vlag met rugzak

Ze deed er veel moeite voor. “De opleiding is in het Engels en dat moest ik eerst verbeteren.” Ze studeerde hard en ging in drie maanden tijd van B1 naar B2 niveau. “Ik kreeg ook veel steun van mijn Nederlandse familie, wij wonen bij hen in Tricht. Toen ik geslaagd was voor Engels hadden ze de vlag uitgehangen met een rugzak eraan. Het was een hele grote dag voor mij.”

Studie naast haar baan

Anastasiia was de eerste Oekraïense studente in Utrecht. Haar klasgenoten zijn voor tachtig procent Nederlands en verder zijn er studenten uit Vietnam, Mexico, Italië, Spanje, Ierland en Wit-Rusland. “Inmiddels zijn er meer landgenoten op de Hoge School, ik kan het alleen maar aanbevelen aan anderen om het ook te doen. Toen ik in mei 2022 in Nederland aankwam wilde ik niks, ik wilde het leven hier niet oppakken. Ik dacht ook dat het maar van korte duur zou zijn, maar het duurt nu al zo lang. Ik ben uiteindelijk gaan werken bij het Griekse restaurant in Geldermalsen. Ik werk daar nog steeds, dat is ook goed voor mijn taal, ik blijf natuurlijk ook Nederlands leren, toen ik twaalf was heb ik een paar maanden Duits geleerd, dat helpt nu bij Nederlands. Maar zonder Khrystyna had ik dit allemaal niet gekund hoor.”

Een voorbeeld

“Ik hoop dat dit een voorbeeld is voor meer mensen die naar Nederland gevlucht zijn, er is hulp, er is toekomst”, vertelt Khrystyna. “Onlangs was ik bij Anastasiia in het restaurant en ze vertelde me wat ze allemaal in korte tijd bereikt heeft en nu nog doet. Ik ben heel erg trots op haar.” De toekomst lacht haar zo toch weer toe. “Ik heb best veel interesse in marketing, het is een heel gevarieerde opleiding van vier jaar, ik wil me later graag op kleine bedrijven gaan richten, om hen te ondersteunen en begeleiden.”

De Oekraïense Anastasiia studeert nu in Utrecht, ze werd geholpen door haar landgenote Khrystyna Oparyk van Welzijn West Betuwe.

Marjon de Lange

Marjon de Lange schrijft als journalist voor Het Kontakt-West Betuwe en Het Kontakt-Tiel

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden