• Het Platform Toegankelijk West Betuwe voor de deur van het nieuwe gemeentehuis.
• Het Platform Toegankelijk West Betuwe voor de deur van het nieuwe gemeentehuis. Foto: Aangeleverd

Platform Toegankelijk West Betuwe teleurgesteld in uitvoering plannen gemeentehuis

Nieuws 3.119 keer gelezen

GELDERMALSEN • Platform Toegankelijk West Betuwe heeft in een vroeg stadium advies mogen geven bij de uitvoering van de toegankelijkheid van het nieuwe gemeentehuis. Echter, in de uitvoering ervan is het één en ander misgegaan.

Platform Toegankelijk West Betuwe was aanwezig tijdens de feestelijke opening van het duurzaam gerenoveerde gemeentehuis van West Betuwe. In dit artikel wordt door hen teruggeblikt op de start en uitvoering van de verbouwingsplannen en de gestelde toegankelijkheidseisen.

Het begon in januari 2020 met een uitnodiging van het projectteam Thuisvesting om onze adviezen voor de toen nog te kiezen architect mee te geven. Wat een mooie en positieve vraag werd er vanuit de Lokale Inclusie Agenda aan ons gesteld. 

Door al zo vroeg betrokken te worden bij het proces, konden wij als Platform aangeven wat noodzakelijk is om van het gemeentehuis ook een toegankelijk en inclusief gebouw te maken. 

Adviezen serieus genomen
Een opgave waar sinds juni 2016 elk nieuw of verbouwd openbaar gebouw in Nederland aan moet voldoen. Deze opgave gaat veel verder dan het huidige bouwbesluit uit 2008. Het projectteam en toenmalige wethouders namen onze adviezen serieus.

De landelijke organisatie Ongehinderd, gespecialiseerd in de bouweisen van toegankelijkheid, kreeg de opdracht gedurende de ontwerpfase mee te kijken en te tekenen, zodat er een goed toegankelijk ontwerp klaarlag. Ook als platform werden we uitgenodigd om mee te denken en te reageren op de bouwtekeningen. 

Door dezelfde deur
In het ontwerp stond een draaideur getekend die niet groot genoeg was voor ouderen met een rollator, rolstoelgebruikers of ouders met een kinderwagen. Ons argument dat het belangrijk is samen door één deur te gaan, zeker bij een gemeente die voor inclusie wil staan, is overgenomen met als resultaat een grote draaideur voor iedereen toegankelijk.

Andere positieve aanpassingen zijn de verlaagde balie van burgerzaken met goed in contrast aangebrachte nummering, ringleiding in de raadszaal voor slechthorenden, de brede stoep buiten die aansluit op de omliggende ruimte.

Kritisch op gemaakte keuzes
Bij de uitvoering door de aannemer werd het platform niet betrokken. We waren dan ook benieuwd wat er met de overige adviespunten uit het rapport van Ongehinderd was gebeurd. Helaas moeten we constateren dat tijdens de uitvoering is teruggevallen op het bouwbesluit van 2008.

Ongehinderd kan op basis van deze keuze helaas geen certificaat toegankelijkheid geven. Heel jammer, want dit was in de ontwerpfase wel de ambitie.

Het platform constateerde bij diverse inspecties in de eindfase van de bouw, de praktische gevolgen van deze keuze: onder meer het MIVA toilet dat niet is verruimd, zoals in het ontwerp was aangegeven en de lift die te klein is voor een rolstoelgebruiker en een eventuele begeleider. 

Gemeente stappen toegezegd
Uiteraard hebben we aan de gemeente laten weten dat we kritisch zijn als platform op de gemaakte keuzes. Goed nieuws is dat daarop is toegezegd dat een aantal aanpassingen alsnog worden uitgevoerd of aangelegd. We zijn blij dat we vroeg in het proces, zelfs aan de tekentafel al, bij dit project betrokken werden.

Dat het in de uitvoering anders is verlopen, bewijst maar weer eens hoe belangrijk het is om ervaringsdeskundigen bij het hele proces te betrekken.

Platform Toegankelijk West Betuwe

Meer lezen over projecten van het Platform?

https://www.hetkontakt.nl/westbetuwe/nieuws/369004/een-schrijftolk-is-voor-francoise-groenendaal-vlug-onmisbaar
https://www.hetkontakt.nl/westbetuwe/nieuws/368083/kan-je-in-een-rolstoel-ook-stemmen-
https://www.hetkontakt.nl/westbetuwe/nieuws/367228/leefbare-kernen-voor-iedereen
https://www.hetkontakt.nl/westbetuwe/nieuws/365806/remco-van-lohuizen-ik-wil-een-zinvolle-bijdrage-leveren

Elly van Kuilenburg

Elly van Kuilenburg schrijft als journalist voor Het Kontakt-West Betuwe en incidenteel ook voor de andere Betuwse titels van Het Kontakt

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden