• Stefan Zon test de toegankelijkheid van het stembureau.
• Stefan Zon test de toegankelijkheid van het stembureau. Foto: Paul Fehres

West Betuwe Onbeperkt: Ging stemmen makkelijk voor iedereen?

Nieuws 497 keer gelezen

WEST BETUWE • Tijdens de verkiezingen ging Platform Toegankelijk West Betuwe op pad om te kijken of de stembureaus goed toegankelijk zijn. 

Mensen die beperkt zijn door bijvoorbeeld een rolstoel of een lichamelijke of visuele beperking kunnen in hun stemmen belemmerd worden. Platform Toegankelijk West Betuwe heeft deze verkiezingsronde de stembureaus in West Betuwe getest. 

Groot formaat stembiljetten
Bij de verkiezing op 22 november spraken veel mensen over het grote formaat van het stembiljet. Het was voor velen heel wat werk om het open te vouwen, maar ook dicht te krijgen zo dat het in de gleuf paste. Iemand zei dat hij het maar een beetje “samen gefrommeld” had.

Het Platform Toegankelijk West Betuwe let niet alleen op moeilijk te gebruiken stembiljetten maar kijkt ook kritisch naar de toegankelijkheid van de stemlokalen voor mensen met een beperking. Alle Nederlandse stembureaus moeten ook voor hen toegankelijk zijn. 

Dat geldt niet alleen voor rolstoelgebruikers, maar ook voor mensen die moeite hebben met de kleine lettertjes op het formulier. Daarom hoort in elk stembureau een leesloep aanwezig te zijn.

Stemmal
In Nederland zijn er stembureaus die een kandidatenlijst hebben in braille. Ook zijn er bijna 150 bureaus die gebruik maken van een zogenaamde stemmal. Dit is een speciale plaat met gaten die over het stembiljet wordt gelegd door een stembureaulid.

Bij deze stemmal vertelt de soundbox met koptelefoon de blinde of slechtziende kiezer welke partijen en kandidaten op de lijst staan en welk nummer daarbij hoort. Op de mal zijn de partijen met voelbare cijfers en in braille aangegeven. De kiezer vindt de juiste kandidaat door de gaten te tellen en kan vervolgens met potlood het gaatje inkleuren. 

Aandacht vragen bij gemeente
In het contact tussen het Platform Toegankelijk West Betuwe en de gemeente is op deze mogelijkheid gewezen. Helaas lukte het nog niet om dit bij deze verkiezingen te realiseren. Ook zijn er gemeenten die het vervoer naar het stembureau regelen voor wie daar gebruik van wil maken.

Het Platform Toegankelijk West Betuwe blijft aandacht vragen bij de gemeente West Betuwe om deze voorzieningen ook hier mogelijk te maken.

Mystery guests
Leden van het platform bezochten afgelopen verkiezingsdag onaangekondigd enkele stembureaus. Aan de hand van een checklist is onder andere gekeken of er geen beperkingen waren bij het binnenkomen in het stembureau, of er een invalidenparkeerplaats vlak bij het stembureau is en hoe het met de ondergrond van de straat naar het stembureau is gesteld.

Zo had Gemeente West Betuwe op de kandidatenlijst, die alle inwoners toegezonden kregen, vermeld dat de dorpskamer in Enspijk door een ondergrond met grind lastig bereikbaar kon zijn. 

Andere aandachtspunten bij het bezoek waren: 
- is de drempel niet te hoog of is er al gezorgd voor een drempelhulp, zodat de persoon in een rolstoel over de drempel kan komen?;
- is er genoeg ruimte tussen de tafel waar iemand zich meldt en in de stemhokjes?;
- een gebruiker van een rolstoel heeft net als een auto te maken met een draaicirkel. Kan iemand vanuit zijn rolstoel stemmen aan een verlaagde stemtafel?;
– is er genoeg licht boven de stemtafel voor een visueel beperkte stemmer door aanwezigheid van ledverlichting?

Bevindingen naar gemeente
Op één bezochte stem locatie bevond het stembureau zich in de lager gelegen centrale hal. In dat gebouw is permanent een lift aanwezig om het niveauverschil van drie treden te overbruggen. Vaak maken bezoekers in een rolstoel, maar ook met een rollator mee dat een locatie alleen binnengekomen kan worden door een voordeur met een sterke dranger. Dat geeft in de meeste gevallen problemen. Automatische deuren kunnen dan een oplossing zijn. Van de bezoekjes aan de stembureaus ontvangt de gemeente een verslag van het platform.

Rinus Korteweg

Elly van Kuilenburg

Elly van Kuilenburg schrijft als journalist voor Het Kontakt-West Betuwe en incidenteel ook voor de andere Betuwse titels van Het Kontakt

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app