• De jachthaven in Geldermalsen.
• De jachthaven in Geldermalsen. Foto: AB DONKER

Net geen natte voeten in het Lingepark Geldermalsen

Algemeen Fotoseries 5.505 keer gelezen

GELDERMALSEN • De nacht was droog waardoor de Beneden-Linge en polders weer normale peilen bereikte. Met de regenval van zaterdagochtend stijgt de Linge nog een stuk verder. Reden voor de gemeente om mensen op te roepen auto’s niet meer te parkeren op de Kostverlorenkade en Achter ‘t Veer in Geldermalsen. “We gaan ervanuit dat we de situatie onder controle kunnen houden”, meldt de burgemeester.

Lingepark 

In de jachthaven en het Lingepark is het rustig zaterdagochtend, mensen die ongestoord boodschappen komen doen rijden het lichtbord van de gemeente voorbij. Het nieuw aangelegde Lingepark staat vol grote plassen en het water komt voorzichtig over de kadekanten. De gebouwen die er staan, zoals het restaurant in aanbouw staan hoog en droog. “We hebben het water vannacht zien zakken”, zegt iemand van de Watersportvereniging. “Maar nu stijgt het weer, de verwachting is bij ons dat rond 19.00 uur vanavond de hoogste waterstand wordt bereikt.” Ze zijn verder niet zo onder de indruk. “We hebben met de verbouwing van de haven allemaal aanlegsteigers die drijven, ze stijgen dus mee met het water.” 

Voorvliet

Een paar kilometer van het Lingepark vandaan is het gemaal aan de Voorvliet, vlakbij de watermolen van Geldermalsen. De weg is versperd en ligt vol leidingen, vier grote trekkers staan ronkend te draaien. Het water uit de vliet stroomt via de leidingen richting de Linge. De gemalen draaien volop maar worden op deze manier extra ondersteund om de polders en sloten in het buitengebied droog te houden. Een bestuurder van een van de trekkers, in dienst van een loonwerker houdt de wacht bij de installatie. “Zodra we gebeld worden kunnen we de pompen stilzetten. Ik heb gehoord dat we vanmiddag in ieder geval stoppen met het doorpompen naar de Linge, maar dat ligt aan de situatie op dat moment. Dit is vooral bedoeld voor de gewasbescherming, de Linge kan nog best een stukje stijgen.” 

Halve centimeter per uur

Het waterpeil in het Merwedekanaal daalt nog niet, daarom gebruikt het Waterschap de Linge als buffer. “Wateroverlast niet te voorkomen is, lokaal is dat vooral in kelders, schuren en woningen aan de Linge: De Linge stijgt nu met ongeveer een halve centimeter per uur, de uiterwaarden beginnen vol te lopen”, meldt een woordvoerder. Verder verwijzen ze naar de gemeente die op plekken, zoals bij Achter ‘t Veer in Geldermalsen waarschuwingsborden heeft geplaatst. 

Gemeente

“De aanhoudende regenval heeft impact op de inwoners en ondernemers dichtbij de Linge. De pompen en gemalen draaien volop. Toch stroomt het water op sommige plekken buiten de oevers. Het Waterschap en de gemeente zijn hier volop mee bezig. En waar nodig ook de brandweer. Gisteravond was ik bij de jachthaven in Geldermalsen. Ik ga ervan uit dat we de situatie onder controle kunnen houden. Ik hoop dat het tij gauw keert”, zegt burgemeester Servaas Stoop.

Meer informatie

Het Waterschap Rivierenland is bereikbaar voor vragen over overlast via: 0344-649999 en houdt via de website www.waterschaprivierenland.nl een blog bij over de situatie. 

Jeroen Wijngaard

Freelance-journalist Het Kontakt - West Betuwe

• Hoog water in het Lingepark Geldermalsen
• Pompinstallatie bij het gemaal aan 't Oosteneind.
• Leidingen over de weg om het gemaal te ondersteunen.
• Waarschuwingsbord van de gemeente.
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden