• Drogisterij De Vijzel in Geldermalsen in de jaren '50.
• Drogisterij De Vijzel in Geldermalsen in de jaren '50.

Moederdag met Eau Cologne in Geldermalsen

Nieuws 1.066 keer gelezen

GELDERMALSEN • Moederdag wordt gevierd op de tweede zondag in mei. Dit gebeurde in de jaren ‘50 al bij drogisterij ‘De Vijzel’ in Geldermalsen.

De winkel was speciaal ingericht met Eau de Cologne van het merk Boldoot. Dit was bij veel vrouwen het favoriete geurtje.

Moederdag 

Moederdag vieren gebeurde spaarzaam in de eerste helft van de 20e eeuw, maar vanaf de jaren ’50 werd het steeds gangbaarder en raakte de Moederdag ingeburgerd. In de tweede helft van de vorige eeuw bestond het cadeau meestal uit een bosje bloemen, bonbons of een lekker geurtje. Voor de bloemen was bloemisterij Veldkamp aan de Herman Kuijkstraat favoriet en voor de bonbons gingen de kinderen meestal naar Jamin. Maar wilde je je moeder echt verwennen, dan ging je naar drogisterij ‘Beute’ of naar drogisterij ‘De Vijzel’. Daar werd immers Keuls water verkocht, dat met een deftig woord Eau de Cologne werd genoemd.
Uit schaarste en niet uit duurzaamheid werd een leeg Eau de Cologne flacon niet weggegooid maar bij de drogist opnieuw gevuld. Dat kon in Geldermalsen bij drogisterij ‘De Vijzel’ in de Geldersestraat, daar stond op de toonbank een grote fles Eau de Cologne van het merk Boldoot, van waaruit het lege flacon kon worden bijgevuld.

De merknaam Boldoot is ontleent aan de Amsterdamse apotheker Jacobus Cornelis Boldoot. Hij bedacht in 1789 het op een zakdoek te sprenkelen van geurwater. De geur ervan was blijkbaar zo onweerstaanbaar dat Boldoot hofleverancier werd van vijf koninklijke hoven, waaronder natuurlijk ook dat van Nederland. Met de geur van “odeklonje” in de neus zijn generaties groot geworden. Ieder minder gewenst luchtje werd er afdoende mee geneutraliseerd.

Geschreven door Henk Demper van de Historische Kring West-Betuwe. De stichting wenst de moeders een fijne Moederdag.

Anne Ruth den Hertog

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden