• De weggeefkast aan de Nieuwsteeg in Tricht.
• De weggeefkast aan de Nieuwsteeg in Tricht. Foto: J.Wijngaard

Dorpsmentaliteit zorgt voor snelle komst van een weggeef-en cadeaukast Tricht

Algemeen 484 keer gelezen

TRICHT • In de krant las Piet Seinen een verhaal over meisjes die niet naar school gingen omdat ze thuis geen geld voor maandverband hadden en daarom tijdens hun ongesteldheid uit schaamte thuisbleven. “Dat kan toch niet waar zijn”, zegt hij daarover. Dertig jaar woont hij al in Tricht. Piet bemoeide zich niet veel met het dorp, maar hier moest hij iets mee.

“Op een bepaald moment moet je jezelf afvragen: wat doe ik er zelf aan?” Zo ontstond het idee voor in eerste instantie de weggeefkast. Toen hij het idee opperde aan enkele dorpsgenoten merkte hij direct hoe daadkrachtig de dorpsmentaliteit is. In korte tijd werd dit project ondersteund met een leefbaarheidsbudget voor de bouwmaterialen. Door een Trichtenaar werd de kast in elkaar gezet. 

Weggeefkast

De kast die vlak naast het huis van Piet staat aan de Nieuwsteeg, is bedoeld voor levensmiddelen en bijvoorbeeld voor  verzorgingsproducten waaronder ook maandverband en dergelijke. Ondertussen wordt er ook kleding in achtergelaten. Achter de deur hangt een A4’tje met daarop een handleiding en ook met ruimte om wensen op achter te laten. Op vrijdagen worden de spullen in de kast geïnventariseerd. Producten die aan de datum zijn of te lang al in de kast liggen worden naar de Voedselbank gebracht. 

Cadeaukast

Met de feestdagen in aantocht ontstond ook het idee om een cadeaukast te maken, geheel in dezelfde stijl als de weggeefkast maar dan met allerlei speelgoed, spelletjes en andere spullen om cadeau te doen. “Het is toch bizar dat er straks na de kerstvakantie kinderen op school bij elkaar komen en er waarschijnlijk een groot verschil zit in wat de kinderen hebben gekregen, sommige misschien zelfs helemaal niets”, zegt Piet. De kast was binnen een week gevuld met donaties. 

Schaamte

Wanneer mensen gebruik maken van dergelijke voorzieningen heerst er nog veel schaamte. De twee kasten in Tricht staan op plaatsen waarover is nagedacht. De cadeaukast staat een stuk van de weg af en de weggeefkast staat op de Nieuwsteeg waar veel doorgaand verkeer is. “In het dorpse leven moeten we voor elkaar zorgen. Maar de kasten zijn zeker niet alleen bedoeld voor mensen uit Tricht, het is voor iedereen die het nodig heeft.”

Jeroen Wijngaard

Journalist Het Kontakt - West Betuwe

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie