Logo hetkontakt.nl/westbetuwe
<p>&bull; E&eacute;n van de geredde hondjes wordt gewassen.</p>

• Eén van de geredde hondjes wordt gewassen.

(Foto: Dierenasiel Tiel)

Geredde hondjes lijken het allemaal te gaan redden

  •   keer gelezen

GELDERMALSEN • De 24 honden die vorige week in Geldermalsen werden achtergelaten, worden verzorgd door Dierenasiel Tiel.

Aan de Zeekade in Geldermalsen werden vorige week zondag 24 kleine hondjes gevonden. Ze waren in de nacht van zaterdag op zondag aan een paal vastgebonden en achtergelaten. Sommigen hadden het touw inmiddels zo strak om hun nek gewikkeld dat ze zichzelf bijna ophingen. De voorbijganger die de honden aantrof zag één van de honden op de weg lopen. De beestjes waren verwaarloosd en dus in slechte staat. Dierenasiel Tiel ontfermde zich over de viervoeters en met resultaat: ze lijken het allemaal te gaan redden.

Drukke week
Het was een drukke week oor het dierenasiel de afgelopen week. In eerste instantie vooral, omdat het dus plots de zorg kreeg over 24 hondjes die intensieve zorg nodig hadden. “Maar ook door alle randzaken die erbij kwamen kijken. Talloze media hebben contact gezocht om nog maar te zwijgen over mensen die interesse hadden om een hondje te adopteren. Dat zijn allemaal goede bedoelingen, maar het gaat natuurlijk wel ten koste van de tijd om de honden te verzorgen en behandelen”, legt Roy van Baarle van het dierenasiel uit. “We vragen mensen nu dan ook om alsjeblieft niet meer te bellen. Het gaat nog wel een duren voordat de hondjes hersteld zijn en sterk genoeg zijn om een nieuw huis te vinden. Tegen de tijd dat het zover is melden we dat wel online.”

Intensieve zorg
Intensieve zorg was hard nodig. Van Baarle: “We zijn druk bezig met steriliseren, castreren inenten en trimmen. Het bijzondere is dat er veel verschil tussen de beesten is. Sommigen zijn zwaar ondervoed, terwijl er ook een paar veel te dik zijn. Ze zijn nu allemaal weer redelijk aan het eten, waardoor het er nu naar uitziet dat ze het allemaal gaan halen. Dat valt me alleszins mee, want ik maakte me over zeker drie honden wel echt zorgen. Ze verdragen elkaar niet allemaal en dus zitten ze nu verspreid over zeven hokken.

Broodfokker
Tussen de in totaal 24 hondjes zaten 17 teefjes. Iets wat het vermoeden versterkt dat degene die de honden heeft achtergelaten een broodfokker was. “Je kunt zien dat de teefjes in het verleden puppy’s hebben gekregen. Sommigen zelfs vrij recent nog. Het is lastig om na te gaan hoe oud de honden exact zijn, maar we kunnen dit een enigszins nagaan aan de hand van hun gebit. Er zitten pups tussen van nog geen jaar oud, die hebben nog hun melktanden. Anderen zijn ook echt al wel op leeftijd. Die zijn al één of meerdere tanden kwijtgeraakt.”

Opsporing verzocht
Het nieuws werd afgelopen week snel opgepikt door diverse landelijke media en zelfs ‘Opsporing Verzocht’ besteedde aandacht aan de zaak. De politie onderzoekt de zaak, maar op dit moment is er nog niet meer bekend over degene die de honden heeft achtergelaten. De politie stelt dat er wel iemand móét zijn die iets gezien heeft. Als er zo veel honden ergens ineens verdwijnen moet dat immers opvallen bij mensen Eenieder die iets gehoor of gezien heeft kan zich melden bij de opsporingstiplijn van de politie: 0800 - 6070.

Gertjan den Ouden

Gertjan den Ouden
Redacteur Vijfheerenlanden
Ontvang 'm elke week gratis > Meer berichten