CP-toernooi bij GDC: 'We zijn hier superblij mee'
CP-toernooi bij GDC: 'We zijn hier superblij mee' (regio-voetbal.nl)

CP-toernooi bij GDC: 'We zijn hier superblij mee'

  •   keer gelezen   Sport

EETHEN • Spelers vanuit heel Nederland reizen zaterdag af naar het Gemeentelijk Sportpark in Eethen. Daar wordt namelijk voor het eerst een CP-trainings- en voetbaldag georganiseerd.


Het wordt een primeur, maar toch hoefde het bestuur van GDC er niet lang over na te denken, vertelt Paul van Rooijen. De kersverse GDC-voorzitter zag tot zijn genoegen direct een grote bereidheid tot het organiseren van een training- en voetbal-dag voor voetballers die lijden aan Cerebrale Parese: "We zeiden gelijk tegen elkaar: dit moeten we doen."

"En daar zijn we superblij mee", aldus Annemarie in 't Veld. De Brakelse is samen met haar man Tonnie de initiatiefnemer voor deze dag. Hun zoon Devi kampt ook met motorische beperkingen die het gevolg van een hersenbeschadiging zijn.

Weinig aandacht
Er is nog steeds weinig aandacht voor CP-voetbal en ook Van Rooijen was tot voor kort niet bekend met het fenomeen: "Ik had er eerlijk gezegd nog nooit van gehoord, maar ik kreeg net een brief met uitleg en daar schrok ik toch wel van", geeft Van Rooijen toe.

"Er staat beschreven wat CP-voetballers niet kunnen en dat is nogal wat. Voor ons is het heel gewoon om twee keer te trainen en een wedstrijd te voetballen, maar dat is het voor hen niet. Als je ziet wat die jongens moeten doen om een keer een dag te kunnen voetballen, dan vind ik dat we hier voor open moeten staan."

De KNVB organiseert in het najaar namelijk slechts vier dagen waarop CP-voetballers met hun leeftijdgenootjes kunnen trainen. Devi maakt onderdeel uit van Oranje JO17 en treft zaterdag met dat team veel bekenden: "Het lijkt me heel leuk om met het CP-team tegen GDC-spelers te voetballen. Ik voetbal zelf bij GDC in de JO15-1 en heb het heel goed naar mijn zin."

Vader en moeder hadden aanvankelijk overigens helemaal niet verwacht dat Devi het voetballen zo lang zou uithouden. "Daar zijn we hartstikke trots op."

Wilhelmus
En dat de vijftienjarige daar ook nog lang niet klaar mee is, blijkt wel uit zijn ambitie: geselecteerd worden voor het 'grote' Oranje, dat momenteel actief is op het WK in Argentinië. "Dan moet je alleen wel nog even het Wilhelmus leren", besluit Van Rooijen lachend.

Martin van Hemert

Tom Oostra
Redactiecoördinator van Het Kontakt Land van Heusden & Altena en Het Kontakt Bommelerwaard
Volg @tomoostra op twitter >
Ontvang 'm elke week gratis > Meer berichten