Theatergroep YrroS! met 'Mijn Elektra' in Woudrichem

  •   keer gelezen   Cultuur

WOUDRICHEM • Het polijsten is begonnen voor de spelers van Theatergroep YrroS! Eind van de week gaat de jaarproductie 'Mijn Elektra' namelijk in première. 

"Eigenlijk is een stuk nooit af, blijf je het tot het einde toe schaven en schuren. En dan boffen we ook nog eens met onze regisseur Ine Masseling. Ze blijft even enthousiast als in het begin, maar is ook heel perfect. Dus eigenlijk zijn we nu met een eindspurt bezig."

Lida Hagenaars en Jacky van der Vleuten, die samen met Eric Schopman de vaste basis van theatergroep YrroS! vormen, zijn er in ieder geval klaar voor. De groep wordt dit keer aangevuld met spelers Lianne van der Vliet en Job Keijts. Dat Job meedoet, is bijzonder.

"We kiezen er eigenlijk altijd bewust voor om met ervaren amateurspelers, zoals Lianne, te werken. Job is dat niet, heeft nooit op het toneel gestaan, maar juist daarom geknipt voor zijn rol. Voor de rol van Orestos, een manipuleerbare jongen, kwam Ine al snel met de 14-jarige Job aanzetten. Hij is geknipt voor de rol, alleen al vanwege zijn fragiele uiterlijk. Hoewel..... sinds we aan het repeteren zijn is hij flink gegroeid,", lacht Jacky.

Moderne klassieker
Het trio van YrroS!, opgericht in 2011, probeert voor de jaarproductie steeds een ander genre te kiezen. En dit keer is dat dus de moderne klassieker 'Mijn Elektra' van Koos Terpstra geworden.

"Eric en ik lezen meestal de stukken die we willen gaan spelen. Dit keer hadden we er zo'n vijftien, maar hèt stuk zat er niet bij. Ine gaf ons nog wat opties en stopte daar 'Mijn Elektra' bij. Met als toevoeging 'Niet dat we dat gaan spelen'. Maar Eric, die het als eerste las, werd er meteen door gegrepen. En ik was op de helft ook helemaal om. Het heeft van die prachtige thema's zoals haat, onbereikbare liefde, verantwoordelijkheid nemen, machtsmisbruik. Algemene thema's die in alle tijden spelen. Koos Terpstra schreef het stuk in 2000 als aanklacht op alle oorlogen en het wegkijken daarvan door mensen. En dat is natuurlijk nog steeds van toepassing."

En ondanks dat is het geen zwaar stuk geworden, benadrukken Jacky en Lida. "Dat wilden we absoluut niet, dat past niet in de streek. We willen juist een zo groot mogelijke groep laten genieten van theater."

'Mijn Elektra' door Theatergroep YrroS! wordt gespeeld op 12, 13 en 14 februari en 3, 4, en 5 maart in de Waterstaatskerk in Woudrichem.

www.yrrostheater.com

Marjo van Andel
Eindredacteur Het Kontakt Leerdam en Vianen
Volg @MarjovAndel op twitter >
Ontvang 'm elke week gratis > Meer berichten