Logo hetkontakt.nl/heusdenenaltena
• Eerder zette Altena Tour Fietsers zich ook in voor goede doelen.
• Eerder zette Altena Tour Fietsers zich ook in voor goede doelen.

Fietsen voor Samenloop voor Hoop Altena

  •   683 keer gelezen

GIESSEN • Het is niet de eerste keer dat de Altena Tour Fietsers op de fiets springen voor een goed doel. Wat wel uniek is, ook landelijk, is dat zij dat dit keer gaan doen tijdens de organisatie van een ander groot evenement: Samenloop voor Hoop Altena.

André van Leeuwen, die spreekt namens de fietsers, vertelt dat het voor zover hij kan nagaan de eerste keer in Nederland is dat de fietsactie wordt geïntegreerd met de loop.

"Altena Tour Fietsers is een groep die een jaar of vijftien geleden is ontstaan. We fietsen twee keer per week, op dinsdag en zaterdag. Deelname is geheel vrijblijvend: iedereen kan aansluiten. Er wordt niet gewerkt met lidmaatschap of wat dan ook. Wie een keer meerijdt krijgt wel informatie over Altena Tour Fietsers, maar verder is het vrijheid blijheid. Soms fietsen we maar met z'n tweeën en soms bestaat de groep uit veertig personen."

Sociaal
Van Leeuwen vertelt dat binnen de groep veiligheid voorop staat. "We zijn sociale fietsers, we hebben bijvoorbeeld allemaal een bel. En als het nodig is, stoppen we gewoon even."

Het sociale aspect van de fietsers is ook terug te vinden in hun inzet voor het goede doel. Al twee keer eerder zette de groep een actie op touw om geld in te zamelen. En nu is daar dan de Samenloop voor Hoop. Van Leeuwen legt uit dat de tocht, die door 'captain' Henk Kraaij wordt uitgezet, door heel Altena en een stuk van de Biesbosch zal voeren.

"Vrijwel ieder dorp wordt aangedaan, in een tocht die ongeveer vier uur duurt. Er zitten twee stops in verwerkt, onder andere één bij GDC in Eethen. Bij terugkomst in Giessen wordt er gezorgd voor wat te eten. En mocht er tijdens een ronde iets gebeuren, dan is de route ook zo gemaakt dat er een stukje afgesneden kan worden."

En dat is niet voor niets, de groep wil de ronde namelijk vier keer fietsen: één keer op vrijdagavond na de start van de Samenloop voor Hoop, en drie keer op zaterdag. De eerste ronde start dan om 5:00 uur, de tweede om 9:00 uur en de derde om 13:00 uur. "En dan zijn we mooi op tijd terug voor de eindceremonie van de Samenloop."

Honderd deelnemers
Het enthousiasme om aan de fietstocht mee te doen is groot. "Ons doel is om honderd deelnemers te behalen. We zitten inmiddels op ruim zeventig, inschrijven kan tot 1 mei, dus we denken dat het wel lukt."

Deelnemers moeten natuurlijk het inschrijfgeld voor de Samenloop betalen, 15 euro. Daarnaast worden ze verplicht om een shirt aan te schaffen, dat speciaal voor de tocht is gemaakt. "Dat Rogelli shirt kost 40 euro en dat geld is allemaal voor KWF Kankerbestrijding, omdat het shirt gesponsord wordt."

Omdat Altena Tour Fietsers veiligheid hoog in het vaandel heeft staan, zal de route onder begeleiding van motorrijders en volgauto's worden gereden.

"Veel mensen meldden zich hier vrijwillig voor aan. Daarnaast houden we een tempo van gemiddeld 30 kilometer per uur aan, het moet wel echt een toertocht zijn. Daarnaast willen we ook een keer oefenen houden we een generale repetitie. Dan kunnen deelnemers vast bekend worden met de route, dat is altijd veiliger. En ook het tempo kan dan worden afgetast."

Deelnemers aan de tocht op 29 en 30 juni zijn nog altijd welkom. Inschrijven kan via: https://www.samenloopvoorhoop.nl/doe-mee/algemeen?samenloopId=51086&signupas=TeamMember. Altena Tour Fietsers is in Altena Team 23.

Marjo van Andel
Redacteur van Het Kontakt Land van Heusden & Altena
Volg @MarjovAndel op twitter >
Elke woensdag het Heusden en Altena per e-mail
Meer berichten
 

HET KONTAKT OP FACEBOOK