Afbeelding

Burgerstem Altena kritisch op datum en debatleider lijsttrekkersdebat

Algemeen 563 keer gelezen

REGIO • Burgerstem Altena voelt er weinig voor om mee te doen aan het lijsttrekkersdebat op maandag 19 november, twee dagen voor de gemeenteraadsverkiezingen.

De nieuwkomer op het politieke toneel van Altena zet vraagtekens bij de opzet van het debat, dat plaatsvindt in Het Brabantse Land in Rijswijk. Dat blijkt uit een mailwisseling tussen Jeffrey Himpers en Pauline van den Tol - de Weert, de lijsttrekkers van Burgerstem Altena, en Hans Peet, beoogd griffier van de nieuwe gemeente. 

"Van tevoren is bepaald wie over wat iets gaat zeggen", stelt Van de Tol. "Met andere woorden, deskundig of niet op dat gebied maakt niets uit. Ieder krijgt een onderwerp, of die persoon er wat van weet of niet. Waar gaat het dan nog om? De zaak is voor ons van Burgerstem Altena té serieus om hier zo op in te gaan." 

Daarnaast wijst ze op de belangen van de regionale pers en dan met name van de kranten die wekelijks verspreid worden. Het debat wordt te kort voor de gemeenteraadsverkiezingen georganiseerd. "Geen van de regionale kranten, waar juist onze inwoners hun nieuws uit moeten halen, kunnen nog reageren op dit debat. Of verwacht je duizenden belangstellenden?", schrijft Van den Tol naar Peet. "Wie heeft hier nog over nagedacht om rekening te houden met onze regionieuwskranten om de inwoners informatie te geven over debatten?"

Richard Engelfriet
Een ander heikel punt is de keuze voor Richard Engelfriet als debatleider. Engelfriet is auteur, spreker en columnist voor het AD. "We zijn hier, kort gezegd, niet onverdeeld positief over", zegt Jeffrey Himpers namens Burgerstem Altena. Engelfriet zou volgens hem 'serieuze fakenieuwsartikelen, waarin hij burgers schoffeert' publiceren en zijn onafhankelijkheid zou vanwege zijn politieke voorkeur – GroenLinks, volgens Van den Tol en Himpers – in het geding zijn. "We mogen hier toch wel grote twijfels stellen bij zijn onafhankelijkheid als debatleider."

Peet heeft op zijn beurt vertrouwen in een 'mooie debatavond, waar iedereen tot zijn recht komt'. "Bij het benaderen van Richard en het gesprek dat met hem is gevoerd is dit ook de insteek. Mijn ervaring, en ik heb eerlijk gezegd van collega-griffiers nooit een ander signaal gehoord, is dat Richard dit heel goed doet. Ik denk ook dat als hij ergens op enigerlei wijze een politieke of andere persoonlijke voorkeur of mening een rol zou laten spelen, hij zijn bureautje wel kan opdoeken. Hij wordt door veel van mijn collega's ingeschakeld als debattrainer voor de raad, en voor het leiden van dit soort verkiezingsdebatten." 

En: "Mijn beeld is dat iedere partij zich veilig kan en ook moet kunnen voelen in de gekozen setting. Ik heb geprobeerd dat zo veel mogelijk te waarborgen in de opzet en de voorbereiding met de debatleider. Uiteindelijk is de keuze helemaal aan jullie wat je doet."

Tom Oostra

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden