Logo hetkontakt.nl/heusdenenaltena
Oscar Combee en Berdine den Hartog in de stal met 650 geiten.
Oscar Combee en Berdine den Hartog in de stal met 650 geiten. (Foto: Tom Oostra)

Boerenerfdag 'verrassend en toch vertrouwd'

  •   611 keer gelezen

WIJK EN AALBURG • Oscar en Anita Combee zijn trots op hun geitenhouderij en vinden het een eer dat ze door de ZLTO gevraagd zijn als gastheer voor de Boerenerfdag dit jaar.

Nog niet zo heel lang geleden kwam de schoolklas van zijn jongste zoon een kijkje nemen bij Oscar Combee. Het oordeel achteraf was helder. "Dit is leuker dan de Efteling, zei een van de kinderen", vertelt de geitenhouder lachend. "Dat is toch mooi?"

Samen met zijn vrouw Anita opent hij aanstaande zaterdag 18 augustus tijdens de Boerenerfdag de deuren voor het publiek. Sinds 2016 is het bedrijf van Combee gevestigd aan de Dodesteeg 1 in Wijk en Aalburg. De familie liet het bedrijf aan de Hoofdstraat in Genderen achter zich en greep de kans om in het buitengebied een moderne geitenhouderij op te zetten. Oscars moeder Anneke kan vanwege haar gezondheid niet meer meewerken, maar zijn vader Hans steekt nog vrijwel iedere dag zijn handen uit de mouwen op het bedrijf.

Zon
"Wij maken van zonlicht melk", vat Oscar met een knipoog samen. En dat is precies wat hij op de Boerenerfdag aan de mensen wil laten zien: hoe via de zon, het gras en natuurlijk de geiten uiteindelijk de melk geproduceerd wordt. Combee heeft één afnemer en dat is Bettinehoeve in Etten-Leur, die geitenkaas en - in mindere mate - geitenmelk op de markt brengt. Ook zullen loonwerkers zaterdag vertellen wat zijn bijdragen aan het bedrijf en zijn er o.a. workshops schilderen en een springkussen voor de kinderen. Daarnaast is ANV Altena Biesbosch aanwezig.

Jaarlijks komen zo'n 3000 bezoekers naar de Boerenerfdag. "De dag is verrassend en vanwege de terugkerende elementen toch vertrouwd", zegt Berdine den Hartog van de ZLTO (straks 'PUUR uit Altena'), dat de dag ieder jaar organiseert, over dit succes. "Bovendien is het dichtbij en de entree en het parkeren is gratis. Nog even een dagje quality time met het gezin, zo aan het einde van de zomervakantie."

Aan het enthousiasme van de geiten zal het in ieder geval niet liggen. Wie de stal betreedt wordt verwelkomd door 650 nieuwsgierige blikken.

Hip
"Een geit heeft ook iets aaibaars", zegt Combee, die aangeeft dat zijn beroep allang niet meer dat negatieve imago heeft. "Boer zijn is tegenwoordig heel hip. Kijk maar naar Yvonne Jaspers en de kijkcijfers van Boer Zoekt Vrouw."

De vijftiende editie van de Boerenerfdag duurt van 10:00 uur tot 17:00 uur.

Tom Oostra
Redactiecoördinator van Het Kontakt Land van Heusden & Altena en Het Kontakt Bommelerwaard
Volg @tomoostra op twitter >
Elke woensdag het Heusden en Altena per e-mail
Meer berichten
 

HET KONTAKT OP FACEBOOK