Afbeelding
Foto: Facebook: Stichting Hertenkamp Rijswijk-Nbr

Zorgen over losgelaten herten in Rijswijk

Algemeen 679 keer gelezen

RIJSWIJK • Het bestuur van Stichting Hertenkamp Rijswijk maakt zich zorgen over de veiligheid van mens en dier, nu vijf damherten uit het hertenkamp vrij rond lopen in de streek.

Hank van Helden noemt ze 'onverlaten', de personen die zaterdagnacht de poort van het hertenkamp in Rijswijk hebben geopend en ervoor gezorgd hebben dat vijf damherten konden ontsnappen. "Ik verwacht niet dat het dierenactivisten zijn, maar mensen die na het uitgaan uit baldadigheid de poort hebben gesloopt", zegt Van Helden, lid van het bestuur van Stichting Hertenkamp Rijswijk.

Geen geintje meer
"Ze hebben daarbij onmogelijk de consequenties onder ogen gezien. Dit is geen geintje meer. We hebben aangifte gedaan en als de daders gepakt worden, zullen ze een flinke boete krijgen."

Het voorval bezorgt Van Helden slapeloze nachten. De vijf herten lopen nu vrij rond in de omgeving van Rijswijk, maar de dieren vangen lijkt een schier onmogelijke opgave.

"De herten zijn alert en schuw, die laten zich niet zomaar vangen. Misschien als je ze op een plek hebt, waar ze niet weg kunnen. De vraag is alleen waar dat is. We hebben ook al met een dierenarts gesproken, maar de dieren vangen met een verdovingsgeweer is een heel precies klusje. Bij een ontsnapt paard zou je nog iemand met verstand van paarden kunnen inschakelen, maar voor herten is dat niet het geval. Het is een unieke situatie. We moeten een beetje geluk hebben om ze terug te krijgen."

Ongelukken
Van Helden maakt zich het meeste zorgen over de verkeersveiligheid, nu de herten vrij rond lopen. "Ze zijn in paniek. Ik moet er niet aan denken wat er gebeurt als ze opeens op de weg terecht komen. Dan gebeuren er ongelukken." Ondertussen komen er veel telefoontjes binnen van mensen die de herten hebben gezien en ook de politie is druk bezig met de zaak.

Van Helden stelt dat het misschien wel het beste is als de herten naar de Biesbosch trekken. "Dat zou voor ons een strop van een paar duizend euro betekenen, maar daar horen die dieren wel thuis. Zolang ze op drift zijn, hou ik m'n hart vast."

Tom Oostra

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

• Adriaan de Jong en Karina Boevé.
Komt er een natuurbegraafplaats in Altena? Als het aan AltenaLokaal ligt wel Nieuws 23 uur geleden
• De politieagenten doen aangifte tegen de man uit Nieuwendijk.
40-jarige man uit Nieuwendijk mishandelt twee politieagenten, nadat hij een waarschuwing krijgt 112 25 apr, 14:18
Afbeelding
Eropuit met Koningsdag? Dit is er allemaal te doen in de gemeente Altena Nieuws 25 apr, 11:20

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden