Afbeelding

Open tuberculose geconstateerd in Nieuwendijk

Algemeen 649 keer gelezen

NIEUWENDIJK • Onlangs is bij een bewoner van Prisma in Nieuwendijk een besmettelijke vorm van tuberculose (TBC) vastgesteld. De patiënt is overgebracht naar een gespecialiseerd behandelcentrum. De GGD heeft in beeld wie er gecontroleerd moet worden.

De GGD bekijkt wie voor onderzoek in aanmerking komt. Hierbij wordt gebruik gemaakt van het ringprincipe: eerst worden de mensen onderzocht die het meest frequent of intensief contact hebben gehad. Afhankelijk van de resultaten wordt het onderzoek uitgebreid naar de minder intensieve contacten. Het contactonderzoek duurt een aantal maanden.

Iedereen die voor onderzoek in aanmerking komt, ontvangt hiervoor een uitnodiging van de GGD. Het onderzoek bestaat uit een Mantoux-test, dat is prikje op de onderarm, een longfoto en of bloedonderzoek). De Mantoux-prik wordt na drie dagen afgelezen. Onderzoek vindt plaats in de week van 25 september .

Wat is Tuberculose?
Tuberculose is een infectieziekte. De bacterie is overdraagbaar als iemand met open longtuberculose de bacterie uithoest en een ander de bacterie inademt. De kans dat iemand besmet raakt is afhankelijk van de duur en intensiteit van het contact dat er geweest is.

Raakt iemand besmet, dan is de kans ongeveer tien procent dat deze persoon de ziekte TBC krijgt. Een medicijnbehandeling kan dit voorkomen. Krijgt iemand toch de ziekte TBC, dan is deze tegenwoordig goed te behandelen en te genezen.

Marjo van Andel

Eindredacteur Het Kontakt-Vijfheerenlanden

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

• Adriaan de Jong en Karina Boevé.
Komt er een natuurbegraafplaats in Altena? Als het aan AltenaLokaal ligt wel Nieuws gisteren
• De politieagenten doen aangifte tegen de man uit Nieuwendijk.
40-jarige man uit Nieuwendijk mishandelt twee politieagenten, nadat hij een waarschuwing krijgt 112 25 apr, 14:18
Afbeelding
Eropuit met Koningsdag? Dit is er allemaal te doen in de gemeente Altena Nieuws 25 apr, 11:20

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden