Afbeelding
foto: Teus Admiraal

Woudrichems wethouder blij met elk stapje duurzaamheid

Algemeen 190 keer gelezen

WOUDRICHEM • Met het laatste zonnepaneel op het gemeentehuis zet de gemeente Woudrichem weer een stap richting verduurzaming.

Wethouder Izak Koedoot is blij met elk stapje dat gezet wordt op het terrein van duurzaamheid, dus ook het laatste zonnepaneel op het dak van het gemeentehuis in Woudrichem is iets wat de aandacht verdient.

Al langer kijkt de gemeente naar gemeentelijke gebouwen waar duurzame energie opgewekt kan worden en nu de raad dit jaar besloten heeft dat het gebouw aan het Raadhuisplein definitief een multifunctioneel centrum (MFC) wordt, kon het onderhoud van de dakbedekking naar voren worden gehaald, zodat de zonnepanelen konden worden geplaatst. "Die worden straks gebruikt om deels te kunnen voorzien in de eigen behoefte van het MFC", vertelt de wethouder.

Met de - overigens iets te ambitieuze - duurzaamheidsdoelstellingen van het Verdrag van Dussen in hun achterhoofd trekken de drie gemeenten in het Land van Heusden en Altena samen met andere gemeenten in West-Brabant op om de uitstoot van CO2 in 2020 drastisch te verminderen en een duurzame energieproductie van 20 procent te bewerkstelligen.

Energiemarkt
Op 10 november is er een energiemarkt op Golfpark Almkreek en in Woudrichem maken inwoners die plannen hebben om hun koopwoning te verduurzamen aanspraak op een lening uit een speciaal duurzaamheidsfonds. "Tegen een zeer lage rente",benadrukt Koedoot nog maar eens.

Maar nog geen enkele inwoner heeft zich hiervoor gemeld, voor de gratis energiescans evenmin. Dat betekent volgens Koedoot niet dat er geen duurzaamheidsmaatregelen worden getroffen door particulieren, maar aandacht voor de leningen en de scans blijft nodig, stelt hij. "En daarbij werkt mond-tot-mondreclame het best."

Bij de overweging om zonnepanelen te plaatsen speelt ook de terugverdientijd een rol, weet Koedoot. En dan is er nog de concurrentie van vervuilende energiebronnen. "Vergelijk het met de elektrische auto", stelt Koedoot. "Maak benzine 3 euro per liter duurder en iedereen gaat elektrisch rijden. Die financiële prikkel hebben mensen nodig."

Windmolens
En als de gemeenten écht een stap willen maken richting 20 procent duurzame energie, dan komen ze niet onder de komst van windmolens uit. "Want voor grote zonnevelden hebben we hier in de regio geen plaats. Het gevoel bij veel mensen is dat ze een windmolen liever niet in hun achtertuin willen, maar je merkt dat de tijden veranderen. Nut en noodzaak beginnen langzaamaan door te dringen." Meer over de duurzaamheidsregelingen van de gemeente Woudrichem via onderstaande website.

http://www.woudrichem.nl

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden