Afbeelding
Foto: Teus Admiraal

Andel op achterste poten vanwege mogelijk asielzoekerscentrum

Algemeen 791 keer gelezen

ANDEL • De inwoners van Andel voelen de mededeling dat het braakliggende terrein aan de Bronkhorst één van de locaties is die aangewend kan gaan worden voor een asielzoekerscentrum als een regelrechte overval. Vrijdagmiddag tijdens een inderhaast georganiseerde bijeenkomst in 't Buitenhoff staken een kleine honderd Andelnaren hun onvrede niet onder stoelen en banken.

Wethouder Paula Jorritsma en de haren hadden donderdag bij acht direct omwonenden van de Bronkhorst een brief bezorgd met tevens de uitnodiging om met de wethouder van gedachten te komen wisselen over een azc. Via de sociale media werd het bericht over een eventueel Andel's azc echter een inktvlek en doordat eerst was geprobeerde de acht omwonenden telefonisch uit te nodigen kreeg het project snel het etiket 'stiekem en amateuristisch' opgeplakt.

Geen demonstratie
Veel inwoners trokken vrijdagmiddag richting 't Buitenhoff. Vooraf gingen er zelfs geluiden op voor een demonstratie. Zover kwam het niet.

Binnen in de grote zaal konden na het inleidend praatje van Jorritsma de aanwezigen vervolgens hun ongenoegen duidelijk maken. Veel Andelnaren maken zich grote zorgen over de veiligheid - 'zijn het allemaal mannen?' - en daarnaast ook de invulling bij de scholen.

Verhouding
De verhouding van de verwachte asielzoekers en het inwonertal was wel het meest hete item. "300 getraumatiseerde asielzoekers en dat in een dorp van 2200 inwoners. En dat tien jaar lang. Dat is buiten alle proporties. Dat kan ons dorp echt niet aan. Andel heeft daar niet de faciliteiten voor." 

Ook waren er materialistische zorgen.

Huis verkopen
"Als ik mijn huis wil verkopen met uitzicht op een azc keldert de waarde. Past de gemeente dat bij?", wilde een betrokkene weten. Ook vroeg men zich af waarom Woudrichem zoveel asielzoekers binnen de grenzen wil en Werkendam en Aalburg niet. Ook werd verzocht om er over te stemmen als zo dadelijk Bronkhorst werkelijk genomineerd wordt.

Jorritsma moest vele malen benadrukken dat het nog niet helemaal vaststaat dat er in Andel ook daadwerkelijk een azc komt. Drie andere locaties in de gemeente Woudrichem zijn immers ook nog in beeld. Op een aantal vragen kon wethouder Jorritsma (nog) geen afdoend antwoord geven.

Ophalen van gevoelens
"We zitten nu nog in een stadium van ophalen van gevoelens die er leven bij de inwoners. Eerst onderzoeken we of er draagvlak is. Daarna kunnen we pas de zaken verder uitwerken." Bij veel aanwezigen was de indruk al gewekt dat stiekem alles al in kannen en kruiken is. "Waarom is er deze week begonnen met het egaliseren van het terrein aan de Bronkhorst, terwijl er jaren niets aan gedaan is?" Wethouder Jorritsma onderstreepte dat dit niets met een asielzoekerscentrum van doen heeft.

De inwoners van Andel kunnen op 13 of 15 juni - een definitieve datum is nog niet bekend - opnieuw in debat gaan met de gemeente tijdens een informatiebijeenkomst. Alle inwoners zullen worden uitgenodigd. Ondertussen kunnen er vragen geformuleerd worden aan de gemeente of via de dorpsraad. Op 20 juni is er een opiniërende gemeenteraadsvergadering. 

Veel inwoners vinden de tijdspanne tekort om de voor- en nadelen te onderzoeken. In de raadsvergadering van 7 juli zal de gemeenteraad ten slotte een definitief vonnis vellen.

Afbeelding
Afbeelding
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden