Logo hetkontakt.nl/heusdenenaltena

Beatrixziekenhuis in Gorinchem draait proef met zorgreservisten

  •   keer gelezen

GORINCHEM • Het Beatrixziekenhuis in Gorinchem neemt met twee verpleegafdelingen deel aan de ‘proeftuin Nationale Zorgreserve’.


Het is na het Albert Schweitzer ziekenhuis het tweede ziekenhuis in de regio Zuid-Holland Zuid dat deelneemt aan deze proeftuin. Het doel hiervan is om regionaal te onderzoeken wat er nodig is om zorgreservisten duurzaam in te zetten in crisistijd. 

Reservisten zijn uitgestroomde zorgmedewerkers, die hun kennis en ervaring op peil hebben gehouden en die in tijden van crisis kunnen worden opgeroepen. 

Extra veel handen nodig
“De huidige gezondheidscrisis laat zien dat er in tijden van nood extra veel handen in de zorg nodig zijn”, zegt Anja Blonk, directeur van het Beatrixziekenhuis.

“We zagen tijdens de eerste coronagolf bovendien dat uitgestroomde zorgprofessionals stonden te popelen om zich in te zetten in de ziekenhuizen. Vraag en aanbod bij elkaar brengen is dus kansrijk en hard nodig. Ik ben trots dat wij deelnemen aan deze proeftuin. Want zo helpen we mee om erachter te komen wat er nodig is om zorgreservisten op landelijke schaal in tijden van crisis duurzaam in te kunnen gaan zetten.” 

De proeftuin in het Beatrixziekenhuis start op 25 mei op de afdelingen chirurgie en cardiologie/neurologie. 

Duo’s van zorgreservisten lopen tijdens de proef mee met zorgprofessionals van het Beatrixziekenhuis en draaien volledige diensten mee. 

Zoveel mogelijk leren
“Tijdens deze proeftuin willen we zo veel mogelijk leren”, vertelt Teunis Koppelaar, verpleegkundige en zorgcoördinator. “We hopen antwoord te krijgen op vragen, zoals ‘Welke taken kunnen we bij zorgreservisten neerleggen?’; ‘Hoe kunnen zorginstellingen reservisten optimaal inzetten?’; ‘Wat werkt wel en wat werkt niet?’ Ik vind het mooi om daar als Beatrixziekenhuis een bijdrage aan te kunnen leveren. Uiteindelijk hopen we door deelname aan deze proeftuin kennis op te doen om zorgreservisten zo goed mogelijk inzetbaar te maken in de hele regio.”

Werving van kandidaat-zorgreservisten is gestart via www.nationalezorgreserve.nl. Hier kunnen uitgestroomde zorgprofessionals kijken of zij aan het profiel van reservist voldoen en zich inschrijven.

Elke woensdag het nieuws uit Heusden en Altena per e-mail
Meer berichten
 

Agenda

Organiseert u een evenement?
Laat het ons weten!

Klik hier