• Leerlingen van De Halm zijn druk met The Passion for Kids.
• Leerlingen van De Halm zijn druk met The Passion for Kids.

De Halm werkt hard aan schoolmusical

  •   173 keer gelezen

almkerk • Alle leerlingen van basisschool De Halm in Almkerk zijn al sinds de voorjaarsvakantie druk met Pasen. De ongeveer 85 leerlingen van de school zetten donderdag 18 april vanaf 19:30 uur 'The Passion for Kids' op de planken in de hervormde kerk in Wijk en Aalburg. Een voorstelling waar overigens ook ouders en leerkrachten nauw bij betrokken zijn.

In deze voorstelling vertelt de oude apostel Petrus op de vooravond van zijn eigen terechtstelling in Rome aan zijn cipier het verhaal van het lijden en sterven van de Here Jezus. Door middel van muziek, zang, dans, drama en beeldende kunst wordt het verhaal tot leven gebracht. "Alle kunstvormen komen dus aan bod in deze voorstelling", vertelt directeur Hans Noordman enthousiast.

"Het idee is overigens niet nieuw. In 2014 speelden we 'The Passion for Kids' ook al. Toen als vervolg op onze schoolmusical over Simson. De achterliggende gedachte voor die schoolmusicals is dat eigenlijk ieder kind wel een keer een musical speelt. We wilden hen daarvoor vast wat ervaring op laten doen en zo was het idee van een schoolmusical, toen voor leerlingen vanaf groep 5, geboren. En je kan echt het verschil merken als kinderen aan de slag gaan voor de eindmusical. Ze weten wat het is om op de planken te staan, weten al een beetje waar ze goed in zijn."

Script aanpassen
The Passion for Kids anno 2019 wordt door alle groepen gespeeld. "De kleuters zingen mee en vanaf groep 3 konden kinderen zelf kiezen wat zij wilden doen. Zo kun je het persoonlijk talent van een kind aanspreken. Er waren leerlingen bij die echt niet mee wilden spelen of zingen. Maar zij hebben zich weer met heel veel enthousiasme gebogen over een Power Point Presentatie."

Het enthousiasme van de kinderen om mee te doen was zelfs zo groot, dat directeur Hans het script hier en daar aan moest passen om alle kinderen een rol te kunnen geven. "Dat vind ik zo mooi: het komt echt uit de kinderen zelf, het is geen star en statisch project. We kijken welke ideeën er vanuit de kinderen ontstaan, dat maakt het zoveel mooier. Bovendien: het is hun leerproces."

Cultuureducatie
De directeur van De Halm heeft cultuureducatie hoog in het vaandel staan. "Ik merk dat dat op scholen lang een ondergeschoven kindje is geweest, maar het is net zo belangrijk als een rekenles. Er worden andere delen van de hersenen aangesproken. Bovendien is het erg leuk om te doen en je doet kinderen echt tekort als er geen aandacht voor is."

Het mooie van de schoolmusical vindt Hans bovendien dat er klasdoorbrekend wordt gewerkt en kinderen van alle leeftijden samen aan de slag gaan. Dat De Halm graag buiten de kaders denkt, bewijst ook de locatie waar de musical uitgevoerd wordt. Niet in Almkerk, waar de school staat, maar in Wijk en Aalburg. "Dat is een bewuste keus, we vinden het belangrijk om met de school de regio in te gaan."

De voorstelling is gratis te bezoeken, maar plaatsen moeten wel gereserveerd worden via www.gbsdehalm.nl.

Marjo van Andel
Eindredacteur Het Kontakt Leerdam en Vianen
Volg @MarjovAndel op twitter >
Elke woensdag het Heusden en Altena per e-mail
Meer berichten
 

HET KONTAKT OP FACEBOOK }