Logo hetkontakt.nl/heusdenenaltena
Foto: privécollectie

Geen standbeeld, maar wel een boek voor de vader van Esther van Leeuwen

  •   660 keer gelezen

GIESSEN • Esther van Leeuwen schreef een boek over haar held: haar vader Ben. Als eerbetoon, maar tegelijkertijd kwam ze tot een verrassend inzicht.

Ben van Leeuwen wilde niet eindigen als zijn demente broer. "Als ik ooit zover kom, gooi je me dan van de Zwijndrechtse brug?", vroeg hij aan zijn dochter Esther. Uiteraard zei ze ja. Nu, drie jaar na het overlijden van Ben, kan ze erom lachen, maar toen haar vader ook daadwerkelijk dementie kreeg drukte haar belofte zwaar op haar schouders. "Ik ben echt een vaderskindje, mijn vader is mijn held. Constant liep ik rond met de vraag hoe ik hem uit deze situatie kon helpen."

Opluchting
Uiteindelijk overleed Ben na complicaties van een gebroken heup. "Voor mij een hele opluchting", vertelt Esther, woonachtig in Giessen en zorgconsulent bij de gemeente Aalburg. "Maar mijn moeder en zus hadden het er heel moeilijk mee." Na zijn dood praatte Esther honderduit over haar vader, die altijd haar grote held en vriend was geweest. Mensen die haar condoleerden kregen daar een volledige levensloop bij. "Mijn vader heeft een heel goed leven gehad, maar daar is natuurlijk niemand in geïnteresseerd. Het is immers míjn vader", realiseerde Esther zich op den duur.

Misschien moet je je gedachten opschrijven, klonk het uit haar omgeving, voor jezelf. En dat deed ze. Op momenten dat ze aan Ben dacht zette Esther haar gedachten de afgelopen jaren op papier. In eerste instantie veel jeugdherinneringen, daarna volgden stukken over de invloed die hij heeft gehad en nog steeds heeft op Esthers eigen leven. Opvallend was hoe ze tot het inzicht kwam dat haar vader zo bijzonder voor haar was, omdat haar moeder Ali de stille kracht op de achtergrond was.

Het eerste exemplaar van haar boek 'Mijn vader, mijn vriend' wordt dan ook aan Ali uitgereikt. "Omdat zij door haar onbaatzuchtigheid mijn vader mijn held heeft kunnen laten zijn. Daarom heb ik ook een boek over mijn vader gemaakt, omdat standbeelden alleen voorbehouden zijn aan mensen die iets betekend hebben voor de maatschappij."

Boekpresentatie
Aanvankelijk was het idee om haar werk één keer te laten drukken, als tastbaar document voor haar moeder, maar gezien alle positieve reacties brengt Esther het werk op de markt en is er donderdag 29 november, de 90e geboortedag van Ben, een officiële boekpresentatie in Bubeclu in Wijk en Aalburg.

Van alle kanten krijgt Esther de helpende hand toegestoken voor die presentatie. Zo zorgt bijvoorbeeld Sober en Stoer voor de aankleding. "Heel bijzonder dat zoiets kleins zoveel mensen raakt. Hartverwarmend, we gaan er iets moois van maken."

'Mijn vader, mijn vriend' (ISBN: 9789402180558) is o.a. verkrijgbaar via Bol.com en bij uitgever Brave New Books.

Tom Oostra
Redactiecoördinator van Het Kontakt Land van Heusden & Altena en Het Kontakt Bommelerwaard
Volg @tomoostra op twitter >
Elke woensdag het nieuws uit Heusden en Altena per e-mail
Meer berichten
 

Agenda

Organiseert u een evenement?
Laat het ons weten!

Klik hier


HET KONTAKT OP FACEBOOK }