Foto: Marjo van Andel

Praten over de dood is heel gewoon

  •   753 keer gelezen

WIJK EN AALBURG • Sterven, afscheid nemen, rouwen. Het zijn geen onderwerpen die aan bod komen bij een gezellig kopje koffie. Maar er zou wel meer over gesproken mogen worden, vinden Bert Jan Mouw, Rijma de Ruiter en Corine de Jong.

Omdat het belangrijk is om bij leven na te denken over sterven, heeft het drietal twee avonden belegd die juist deze onderwerpen aansnijden. "We willen een handreiking bieden. Het is niet vanzelfsprekend of makkelijke om over dit onderwerp te praten. Maar rouwen, afscheid nemen en sterven horen wel bij het leven, dat draag je altijd met je mee. Soms speelt het een grote rol in het dagelijks bestaan, soms verdwijnt het wat meer naar de achtergrond. En uiteindelijk heeft rouwen juist ook alles te maken met liefhebben. Het is de keerzijde van liefhebben."

Op 1 november is de eerste bijeenkomst, met als thema 'Omgaan met dood en verlies', op 27 november gevolgd door de avond 'Leven na de dood'. Tussen de bijeenkomsten door zal dominee Bert Jan Mouw ook tijdens twee kerkdiensten stilstaan bij het onderwerp. "De twee avonden zijn voor iedereen te bezoeken, maar we hebben wel bewust gekozen voor deze tijd van het jaar. Half november wordt in de kerken stil gestaan bij de mensen die zijn overleden. Maar voor een verbreding of een verdieping over het onderwerp is zo'n dienst niet geschikt, en zo kwamen we op het idee om hier aparte avonden over te houden. Ook omdat eigenlijk iedereen er wel eens over nadenkt, maar het bespreken met dierbaren vaak een hele lastige stap is."

Confronterend
Het is ook confronterend om over de eigen dood na te denken, erkennen Bert Jan, Rijma en Corine. "Als je ziek bent en weet dat het sterven nabij is, maar zeker ook als je gezond bent. We lopen er liever met een boogje omheen, terwijl het juist heel helend kan werken om wensen met elkaar te bespreken en na te denken wat je graag mee wilt geven aan je dierbaren. Daar kan veel waarde in zitten en het is jammer als dat blijft liggen."

Met de twee avonden hopen de drie een ingang te geven om juist deze onderwerpen, die gevoelig liggen, bespreekbaar te maken. "Het lijkt tegenwoordig dat het leven alleen maar mooi moet zijn, terwijl: het leven is af en toe ook gewoon niet leuk. De kunst is dan om ervoor te zorgen dat rouw en mooie dingen in balans zijn. Het mag er allebei zijn, dan is verlies ook beter te dragen. Lastig is dat rouw tegenwoordig bijna gezien wordt als ziekte en minder zichtbaar is dan vroeger, toen mensen die in de rouw waren hun kleding aanpasten en bijvoorbeeld de gordijnen dicht hielden. Rouw is tegenwoordig veel minder zichtbaar, maar heeft nog steeds genegenheid, warmte en veel tijd nodig. Elk verlies doet pijn, dus je moet ook ruimte geven aan dat verlies."

De avonden, op 1 en 27 november, gaan rond 19:45 uur van start in De Burg aan de Oude Kerkstraat 19a in Wijk en Aalburg. Er is een boekentafel aanwezig met een verscheidenheid van boeken over het onderwerp.

Jongeren
Iedereen is welkom. "Ook jongeren: je hoeft geen zestig te zijn om over de dood na te denken. We hopen dat het onderwerp met deze avonden iets meer open komt te liggen en er mooie dingen boven komen."

Marjo van Andel
Eindredacteur Het Kontakt Leerdam en Vianen
Volg @MarjovAndel op twitter >
Elke woensdag het Heusden en Altena per e-mail
Meer berichten
 

HET KONTAKT OP FACEBOOK }