• De onthulling van het borstbeeld bezorgde  Boet van Dulmen de nodige emoties.
• De onthulling van het borstbeeld bezorgde Boet van Dulmen de nodige emoties. (Foto: Lya Cattel)

Borstbeeld in Ammerzoden voor Boet van Dulmen: 'Hij is onze grootste sportheld'

  •   241 keer gelezen   Sport

AMMERZODEN - Onder toeziend oog van honderden aanwezigen is zaterdag een kunstwerk voor de eeuwigheid onthuld. Een borstbeeld van Boet van Dulmen.

"Hij is onze grootste sportheld. En dan hoor je een permanente plaats te krijgen. Dat verdient hij." Het is voor Joost de Wit - initiatiefnemer van de actie 'Een beeld voor Boet' - niet meer dan vanzelfsprekend dat de nu 71-jarige Boet van Dulmen in zijn woonplaats vereeuwigd is.

Jongensdroom
De voormalige directeur van Vitesse spreekt vol bewondering en eerbied over de motorcoureur die Ammerzoden landelijke bekendheid schonk. Als amateurcoureur tussen de profs leefde Van Dulmen in de jaren zeventig en tachtig een jongensdroom. Hij zal samen met Wil Hartog en Jack Middelburg voor altijd bekend staan als onderdeel van 'de grote drie'.

Minutieus
Nu, bijna vijftig jaar nadat Van Dulmen tijdens de Pinksterdagen voor de eerste keer furore maakte als amateur, is daar dan het borstbeeld dat met behulp van archieffoto's van Van Dulmen minutieus in 3D ontworpen is door een bedrijf uit Veldhoven en vervolgens in Gieterij Jos Boerekamps in Nederweert in brons is gegoten.

Parallellen
Eerder liet De Wit al een dergelijk beeld maken van Theo Bos. 'Mister Vitesse' overleed na een lang ziekbed op slechts 47-jarige leeftijd. De Wit ziet parallellen: "Theo Bos was voor Vitesse, wat Boet van Dulmen voor Ammerzoden is."

Het had overigens nog heel wat voeten in de aarde om Van Dulmen van het nieuws omtrent zijn beeld op de hoogte te stellen. De gezondheid van de voormalige topmotorcoureur is namelijk broos. Er is volgens De Wit daarom bewust voor gekozen om het niet te lang van tevoren aan Van Dulmen kenbaar te maken: "We hebben dat expres pas een week van tevoren gedaan. Toen we het vertelden, zei hij meteen dat hij het prachtig vond. En natuurlijk valt er dan een traantje."

Bewonderen
Dat gebeurde ook op het moment van de onthulling, zag Anton Kuijntjes. Hij was één van de 150 genodigden die na de onthulling in 'Allescafé De Straat' - voor de gelegenheid omgetoverd tot het oorspronkelijke 'Het Centrum' - de motorpakken, helmen en andere herinneringen aan de racetijd van Boet mocht bewonderen.

Anonimiteit
In 2012 gaf hij Van Dulmen voor het eerst sinds zijn afscheid als motorcoureur een eerbetoon, als oprichter en hoofdredacteur van sportglossy 'Den Boet'. "Voordat ik begon met Den Boet leefde hij in betrekkelijke anonimiteit, maar toen het blad begon, kwam het weer los. Mensen begonnen weer herinneringen op te halen. Boet werd weer onder het stof vandaan getrokken, het was eerst een beetje stil rondom hem. Behalve in Ammerzoden. Het is hún Boet. En terecht."

Martin van Hemert

Martin van Hemert
Elke woensdag het Bommelerwaard per e-mail
Meer berichten
 

HET KONTAKT OP FACEBOOK }