Zeeverkenners Zaltbommel naar landelijke zeilwedstrijd

Sport 304 keer gelezen

ZALTBOMMEL • De zeeverkenners van Scouting Zaltbommel doen zaterdag met een boot mee aan de landelijke scouting zeilwedstrijden. Afgelopen zaterdag oefenden ze extra hard.

"Maak je maar klaar om te gaan roeien!" klinkt het door de megafoon vanaf de Waalbuffel. Het 'werkschip' van de Zaltbommelse zeeverkenners heeft zojuist zijn sleep van vijf zeilbootjes veilig de overnachtingshaven in Haaften binnengevaren.

Zeilles
De zeeverkenners roeien naar de steiger. Elke zaterdag leren ze hier de beginselen van het zeilen en doen nautische spelletjes. "Eén keer per maand hebben we een instructieopkomst, dan wordt er echt zeilles gegeven. De leden kunnen bij ons officiële zeildiploma's halen", vertelt Martijn Blatter.

Wachtlijst
Met zijn 24 jaar is Martijn één van de oudste begeleiders. Vrijwel alle zeeverkenners stromen na hun zestiende door naar de wilde vaart en vervolgens naar de leiding. Beperkende factor is nu het aantal scheepjes: vijf vletten en de Waalbuffel. "Alle boten zijn nu vol, dus we hebben een wachtlijst."

Tweede keer in de geschiedenis
Niet alleen qua populariteit, ook qua prestaties gaat het goed met de zeeverkenners. Voor de tweede keer in de geschiedenis is tijdens de regionale wedstrijden met Pinksteren een Zaltbommelse vlet doorgedrongen tot de Landelijke Scouting Zeil Wedstrijden, komend weekend op het Veluwemeer.

Extra training
De bemanning van het winnende scheepje bestaat uit Paulus, Maarten, Lukas, Jelle en bootsman Max. Zij krijgen tijdens deze instructieopkomst extra training van Janneke Groot Zevert. "Tijdens de wedstrijd gaat het om snelheid. Hoe snel je vaart, hangt van heel veel factoren af; hoe je zeil staat, waar je zit in de boot", vertelt Janneke.

Olympische baan
De wedstrijd speelt zich af in een Olympische baan, die vandaag in de haven is nagebootst met drie boeien. "We hebben nog nooit in zo'n baan gezeild, dus alleen dat is al nuttig", zegt Martijn. Ook brengt Janneke de scouts de vlaggen en signalen bij die tijdens de wedstrijd gebruikt zullen worden.

Meedoen is het belangrijkst
Paulus, Maarten en Lukas hebben er zin in. "We hebben geen idee hoe hoog we zullen eindigen, het is al heel leuk dat we mee mogen doen", verwoorden ze de Olympische gedachte.

Sponsorloop
De zeeverkenners kijken al verder dan de wedstrijd. Volgende zomer willen ze net als vier jaar eerder weer naar het nationale kamp (Nawaka) waar zo'n vijfduizend waterscouts elkaar ontmoeten. Daar is veel geld voor nodig. Martijn: "Daarom hebben we van de wedstrijd een 'sponsorloop' gemaakt, we hopen dat veel mensen ons willen steunen met een bedrag per ronde."

Meer informatie over de acties voor het Nawaka en de zeeverkenners is te vinden op facebook.com/zvzaltbommel.

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

• Ook in de gemeente Katwijk grijpt de provincie in om toch ruimte te geven om windturbines te plaatsen.
Provincie = pro-wind-sie: gedeputeerde Berend Potjer aarzelt niet regie gemeenten over te nemen bij plaatsen windturbines Nieuws 16 uur geleden
Afbeelding
Hoe het toneelstuk 'Nieuwpoort, het wel ende wee van een fort' Langerak en Nieuwpoort samenbrengt met video en foto's 16 uur geleden
• Wethouder Maarten van Helden en Irma Kenters onthullen het bord.
Voortaan langzamer rijden bij Goudriaan: Rondje Goudriaan naam nieuwe rotonde Nieuws 18 uur geleden

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden