• Mensen die overwegen leerkracht te worden, kunnen tijdens een informatieochtend proeven van het vak.
• Mensen die overwegen leerkracht te worden, kunnen tijdens een informatieochtend proeven van het vak. (Foto: 123rf.com)

Scholen in Bommelerwaard gaan zelf zij-instromers opleiden

  •   862 keer gelezen

BOMMELERWAARD • Bommelerwijs, de stichting waaronder de zes katholieke basisscholen in de Bommelerwaard vallen, gaat mensen werven die een carrièreswitch naar het onderwijs willen maken. Ze krijgen een persoonlijk opleidingstraject.

Op vrijdag 15 november organiseert Bommelerwijs op de Mgr. Zwijssenschool in Kerkdriel een ochtend voor mogelijke zij-instromers. Leerkrachten vertellen dan over het werk. "We benoemen de voor- én nadelen", belooft Bommelerwijs-bestuurder Rob Blatter.

Voelen
De belangstellenden gaan vervolgens 1,5 uur mee de klas in om van nabij mee te maken wat het werk inhoudt. "Ze kunnen dan voelen of het iets voor ze is. Eigenlijk net als wanneer je een school zoekt voor je kind: dan ga je toch ook kijken wat bij jou en je kind past? Zo kunnen we hopelijk voorkomen dat zij-instromers er na de opleiding achter komen dat ze toch beter een andere keus hadden kunnen maken. Dat merken we nu namelijk wel eens."

Overeenkomsten met pabo's
Daarnaast is Blatter niet altijd tevreden over de opleiding die zij-instromers krijgen. Vandaar dat Bommelerwijs zelf overeenkomsten wil sluiten met pabo's. "Dat kan voor een groepje tegelijk of individueel, afhankelijk van de mensen die reageren."

Creatief
Blatter wil daarbij niemand uitsluiten. "Formeel moet je een hbo-opleiding of universitaire studie hebben gedaan om je te kunnen laten omscholen, maar misschien zijn er ook mbo-ers die heel geschikt zouden zijn voor het vak. Daar gaan we een creatieve oplossing voor bedenken."

In dienst
Bommelerwijs hoopt zo'n zes à zeven kandidaten over te houden aan het initiatief. Die komen meteen in dienst bij de stichting. Ze staan dan een deel van de week gelijk al voor de klas, de rest van de dagen zitten ze zelf in de schoolbanken.

Lerarentekort voor zijn
Met het initiatief hoopt Bommelerwijs een lerarentekort voor te zijn. "Op dit moment hebben we nog geen probleem. Veel leerkrachten werken liever hier dan in de randstad met de grootstedelijke problematiek die daarbij hoort. Maar de komende jaren krijgen we wel te maken met natuurlijk verloop door medewerkers die met pensioen gaan. Daar willen we tijdig op inspelen. Alles liever dan een onbevoegde voor de klas, zoals nu al wordt toegestaan. Dat doe je in een ziekenhuis toch ook niet? Daar zijn de gevolgen natuurlijk directer zichtbaar, maar slecht onderwijs is ook schadelijk."

Salaris
En het salaris? "Daar is na de acties van vorig jaar een behoorlijke inhaalslag in gemaakt", zegt Blatter, die overigens de medewerkers alle ruimte geeft om op 6 november opnieuw te staken. "Ik denk dat het voor veel zij-instromers best interessant is. Maar werkplezier staat natuurlijk voorop, dat is belangrijker dan geld."

Voor de informatieochtend heeft zich al een man of acht opgegeven. Aanmelden kan tot uiterlijk 10 november via info@bommelerwijs.nl of 073-5997171.

Janneke Boogaard
Redacteur van Het Kontakt Leerdam en Het Kontakt Bommelerwaard
Volg @jannekeboogaard op twitter >
Elke woensdag het Bommelerwaard per e-mail
Meer berichten
 

HET KONTAKT OP FACEBOOK }