• Ela Weissberger speelde als kind in de opera. Ze was één van de weinigen die Theresienstadt overleefden.
• Ela Weissberger speelde als kind in de opera. Ze was één van de weinigen die Theresienstadt overleefden. Foto: Tamar Grishpon
75 jaar vrijheid

Auditie voor kinderopera Brundibar

Algemeen 170 keer gelezen

ZALTBOMMEL • In mei 2020 herdenken dat we 75 jaar geleden bevrijd zijn. Er zullen in de Bommelerwaard allerlei activiteiten georganiseerd worden. De Muziekschool Zaltbommel gaat de kinderopera Brundibar opvoeren.

De kinderopera werd in de Tweede Wereldoorlog door kinderen van het concentratiekamp Theresienstadt opgevoerd als propaganda voor de Duitsers. Men wilde zo aan de buitenwereld laten zien hoe 'gezellig' het toch was in een concentratiekamp.

De kinderopera wordt op maandag 4 mei 2020 in De Poorterij opgevoerd voor leerlingen van de bovenbouw van alle basisscholen in de Bommelerwaard. Op zaterdagavond 2 mei is er een voorstelling voor andere geïnteresseerden. De muziekschool is op zoek naar jongelui die mee willen doen aan deze musical. De auditie is vrijdagavond 20 september in de Poorterij te Zaltbommel.

Modelkamp
In juli 1944 vonden de Duitsers het belangrijk dat de buitenwereld een positief beeld kreeg van het leven in een concentratiekamp. Ze maakten van Theresienstadt een modelkamp. Alles werd opgeknapt en het aantal kampbewoners werd danig verminderd.

Om te laten zien wat er allemaal gebeurde in het kamp liet men een kinderopera instuderen. Het Rode Kruis werd uitgenodigd om met eigen ogen te zien hoe gemoedelijk het allemaal was en hoeveel plezier de kinderen aan toneel en muziek beleefden. De kinderopera is in totaal 55 keer opgevoerd.

Een 'gewoon' verhaal
Kinderopera Brundibar is geen verhaal over de Tweede Wereldoorlog. Het is een gewoon verhaal over twee kinderen, die geld bijeen proberen te krijgen, zodat ze medicijnen kunnen kopen voor hun zieke moeder. Brundibar lijkt een 'vriendelijke' orgelman, die de kinderen wil helpen, maar blijkt een gemeen mens te zijn. Gelukkig zijn er velen die de kinderen willen helpen.

Hans Krasa, kampbewoner van Theresienstadt en de componist van de opera, identificeert Brundibar met Hitler. De Duitsers hadden er echter geen weet van dat deze 'gewone' musical een soort van opstand van de spelers was tegen al het kwaad dat werd aangericht.

Protest
"Dat slotlied was ons protest en werd uit volle borst gezongen", aldus Ela Weissberger. Ela was samen met haar moeder op elfjarige leeftijd in het kamp gekomen. Ze werd uitgekozen om aan de opera mee te doen en had de rol van kat. Ze is vorig jaar op 87-jarige leeftijd overleden. Haar herinneringen staan in het boekje 'The cat with the yellow star'.

Verlost van de jodenster
Het was voor de kinderen in het concentratiekamp Theresienstadt in het huidige Tsjechië een geweldige belevenis aan deze opera te mogen deelnemen. Ze voelden zich even verlost van de ontberingen in het kamp. Tijdens de opvoering hoefden ze ook de jodenster niet te dragen en dat was van grote emotionele waarde.

"Het was een ongekend gevoel om op het podium te staan zonder die afschuwelijk gele ster", aldus Ela Weissberger. Ela was één van de weinige overlevenden van het concentratiekamp. De meeste van haar medespelers hebben de oorlog niet overleefd en zijn omgekomen in Auschwitz.

Auditie
De Muziekschool Zaltbommel start in oktober met de repetities. Er is een professionele dirigent en regisseur aangetrokken. De cast bestaat uit 25 zangers en spelers. "We willen met elkaar een prachtige uitvoering van deze bijzondere kinderopera gaan neerzetten", aldus Ton van Balken, initiatiefnemer en voorzitter van de Muziekschool Zaltbommel.

"Brundibar is al in veel steden in de wereld opgevoerd. Het is bijzonder dat er nu een opvoering komt in Zaltbommel. Scholen zullen bij het geheel worden betrokken middels een lespakket. Hopelijk melden zich veel kinderen aan bij de auditie, zodat het echt een opvoering gaat worden van kinderen uit de Bommelerwaard."

Praktische info
Jongelui tussen de 9 jaar en 13 jaar, die houden van acteren en zingen en iets speciaals mee willen maken, kunnen zich voor 13 september aanmelden voor de auditie. Ze worden dan uitgenodigd voor de auditie op vrijdagavond 20 september in De Poorterij. Aanmelden bij: acvanbalken@upcmail.nl.

www.muziekschoolzaltbommel.nl

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

• De paars gearceerde gebieden zijn de mogelijke locaties voor de windmolens. L2 ligt centraal op deze afbeelding.
Inwoners Brandwijk en Molenaarsgraaf negatief over zoeklocatie L2 voor windturbines: 'Geen draagvlak' Nieuws 15 uur geleden
Afbeelding
Dijk, oever en berm: Waterschap maait vroeg in het jaar voor natuur en veiligheid Nieuws 15 uur geleden
Afbeelding
Drukbezochte avond voor het dorp trapt viering tiende verjaardag 't Wingerds Hof in Wijngaarden af met video en foto's 21 uur geleden

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden