• Het boek gaat onder andere over Slot Rossum.
• Het boek gaat onder andere over Slot Rossum. Foto: Janneke Boogaard

Boek over buitenplaatsen in Rossum

Algemeen 278 keer gelezen

ROSSUM • Caspar Visser 't Hooft heeft een boek geschreven over het leven in grote buitenhuizen in de negentiende eeuw. Hij beschrijft onder andere wat er zoal gebeurde in Het Slot en Vredelust in Rossum.

In de negentiende en het begin van de twintigste eeuw woonden voorouders van Visser 't Hooft in grote buitenhuizen. Deze huizen werden in de regel binnen de familie overgeërfd, er zijn veel verhalen en anekdotes mee verbonden.

Op basis hiervan, en ook door middel van oude brieven, foto's en geraadpleegde literatuur roept de auteur het leven in en om zeven buitenplaatsen op. Twee ervan bestaan nog. Van de andere vijf zijn alleen nog maar sporen over (toegangshek, parkaanleg, straatnaam…).

Markante personages
Veel aandacht wordt besteed aan enkele markante personages: een kapitein die rond 1835 naar Japan (Deshima) voer, een burgemeester van Middelburg die het niet al te nauw nam met de zeden, een Haagse kunstschilder, een wilskrachtige hofdame van Anna Paulowna, een gouverneur-generaal met een passie voor orchideeën… 

'Een hof tot ons gerief' wordt op 31 augustus gepresenteerd voor genodigden in het slot van Rossum. Het is voor 29,50 euro te koop bij de boekhandel en via bol.com.

Caspar Visser 't Hooft is auteur van onder andere de romans Feniksbloem (2012), Waldenberg (2014) en Brandende kolen (2017). Ook heeft hij verhalen en novellen op zijn naam staan. Hij heeft zijn jeugd in Nederland doorgebracht, maar woont sinds jaren in Frankrijk.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

• De paars gearceerde gebieden zijn de mogelijke locaties voor de windmolens. L2 ligt centraal op deze afbeelding.
Inwoners Brandwijk en Molenaarsgraaf negatief over zoeklocatie L2 voor windturbines: 'Geen draagvlak' Nieuws 16 uur geleden
Afbeelding
Dijk, oever en berm: Waterschap maait vroeg in het jaar voor natuur en veiligheid Nieuws 16 uur geleden
Afbeelding
Drukbezochte avond voor het dorp trapt viering tiende verjaardag 't Wingerds Hof in Wijngaarden af met video en foto's 22 uur geleden

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden