• Het bijenhotel is sinds maandag officieel open.
• Het bijenhotel is sinds maandag officieel open. Foto: aangeleverd

Hotel geopend in Poederoijen... voor bijen

Algemeen 446 keer gelezen

POEDEROIJEN • Wethouder Gijs van Leeuwen van de gemeente Zaltbommel, voorzitter Jacoline Rochat van de dorpsraad in Poederoijen en voorzitter Marinus Robbemondt van De Capreton openden maandag een groot bijenhotel aan de Achterdijk/Burgemeester Posweg in Poederoijen.

In april schonken de gemeenten Zaltbommel en Maasdriel en Projectbureau Herstructurering Tuinbouw Bommelerwaard (PHTB) tijdens de jubileumviering van De Capreton (vereniging voor agrarisch natuur- en landschapsbeheer) hen twee locaties waarop een groot bijenhotel geplaatst kan worden.

Tijdens de opening sprak Marinus Robbemondt: "De bijenstand loopt terug. Dertig tot veertig procent van ons voedsel verkrijgen wij dankzij de bestuiving van insecten. Namens De Capreton en gemeente willen we daar graag een bijdrage aan leveren door dit bijenhotel op deze mooie plek te plaatsen." De bijenhotels bieden (wilde) bijen broedmogelijkheden.

Kost en inwoning
Wethouder Van Leeuwen voegde daar aan toe: "De natuur verschraalt meer en meer. Als gemeente willen we de biodiversiteit naar een hoger plan tillen. Dit hotel is daar een mooi voorbeeld van. Het is een van de vijftien grote bijenhotels die De Capreton hier in de regio plaatst. En dankzij de bloemenlinten in Poederoijen hebben de bijen hier nu voortaan kost én inwoning!"

Bee Deal
De gemeenten Maasdriel en Zaltbommel ondersteunen het plaatsen van de bijenhotels. Zij maakten met Waterschap Rivierenland, drinkwaterbedrijf Dunea, de bijenhoudersvereniging Bommelerwaard, De Capreton en een groep fruittelers in de Bommelerwaard in een Bee Deal afspraken over onder meer bijvriendelijk dijken- en bermbeheer, nieuwe standplaatsen voor imkers, bloemrijk terreinbeheer en publiekscommunicatie. Zij boden een locatie in Poederoijen en in Hedel aan voor het plaatsen van een bijenhotel. De groenstrook in Kampen-Noord in Hedel-krijgt in het najaar een bijenhotel.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

• Ook in de gemeente Katwijk grijpt de provincie in om toch ruimte te geven om windturbines te plaatsen.
Provincie = pro-wind-sie: gedeputeerde Berend Potjer aarzelt niet regie gemeenten over te nemen bij plaatsen windturbines Nieuws 11 uur geleden
Afbeelding
Hoe het toneelstuk 'Nieuwpoort, het wel ende wee van een fort' Langerak en Nieuwpoort samenbrengt met video en foto's 11 uur geleden
• Wethouder Maarten van Helden en Irma Kenters onthullen het bord.
Voortaan langzamer rijden bij Goudriaan: Rondje Goudriaan naam nieuwe rotonde Nieuws 13 uur geleden

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden