• De bomen staan om de circa honderd meter langs de Maas.
• De bomen staan om de circa honderd meter langs de Maas. Foto: HAS Hogeschool

Studenten aan de slag om bakenbomen langs de Maas te redden

Algemeen 306 keer gelezen

MAASDRIEL • Drie studenten van de HAS Hogeschool werken aan een strategie voor het behoud van bakenbomen en het kenmerkende landschap langs de Maas.

Bakenbomen staan om de circa honderd meter aan weerszijde van de rivier, tussen Boxmeer en Geertruideberg, van Limburg tot de Biesbosch. De bakenbomen waren het sluitstuk van de Maaskanalisatie en markeerden de nieuwe vaarweg voor binnenvaartschippers.

Veel mensen weten niet dat de bakenbomen één van de langste groene structuren van Europa vormen en daardoor kenmerkend zijn voor de Maas.

Ouderdom

De bomen hebben nu een leeftijd bereikt, dat ze langzaamaan van ouderdom dreigen te verdwijnen. De afgelopen tientallen jaren zijn er bovendien bomen gekapt als gevolg van grote natuurontwikkelingsprojecten. Hierdoor zijn flinke gaten ontstaan in het honderd kilometer lange lint van bakenbomen.

Afstudeeropdracht

Drie studenten van de opleidingen Geo, Media & Design en Management van de Leefomgeving werken momenteel binnen hun afstudeeropdracht voor de Provincie Noord-Brabant aan het ontwikkelen van een strategie voor het behoud van bakenbomen en het kenmerkende landschapsbeeld langs de Maas.

Visie

Afgelopen weken hebben de studenten al gesprekken gevoerd met betrokken partijen als provincies, gemeentes, waterschappen en Rijkswaterstaat. De uitkomsten van deze gesprekken worden gebruikt voor het ontwikkelen van een visie over de bakenbomenstructuur. De visie wordt samen met een organisatiemodel, financieringsmodel en monitoringssysteem verwerkt in een adviesrapport.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

• Ook in de gemeente Katwijk grijpt de provincie in om toch ruimte te geven om windturbines te plaatsen.
Provincie = pro-wind-sie: gedeputeerde Berend Potjer aarzelt niet regie gemeenten over te nemen bij plaatsen windturbines Nieuws 10 uur geleden
Afbeelding
Hoe het toneelstuk 'Nieuwpoort, het wel ende wee van een fort' Langerak en Nieuwpoort samenbrengt met video en foto's 10 uur geleden
• Wethouder Maarten van Helden en Irma Kenters onthullen het bord.
Voortaan langzamer rijden bij Goudriaan: Rondje Goudriaan naam nieuwe rotonde Nieuws 12 uur geleden

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden