• Presentatie van de plannen, op woensdag 24 april in De Poorterij.
• Presentatie van de plannen, op woensdag 24 april in De Poorterij. Foto: Britta Alink

Buitenstad Zaltbommel krijgt steeds meer vorm

Algemeen 1.083 keer gelezen

ZALTBOMMEL • Ongeveer 280 woningen komen er op het terrein achter de Albert Heijn, de Buitenstad.'Middeldure koopwoningen' worden het, de goedkoopste worden zo'n 300.000 tot 350.000 euro.

Huurwoningen staan tot nu toe nog niet gepland in het ontwerp.

Aan de uiterste westkant, de kant van de Gamerschedijk komt pal aan de Waal een hoog appartementengebouw van acht verdiepingen. De overige appartementengebouwen meer richting de haven en de binnenstad, op de plek waar nu de oude werfhal staat en worden lager: vier verdiepingen. Op het terrein tussen de hogere appartementen en de Albert Heijn staan grondgebonden woningen ingetekend.

Waterwoningen

Bijzonder zijn ook drie 'waterwoningen' en drie 'dijkwoningen'. 

Langs de Waal staan ook twee horecabedrijven ingetekend. 

Stedenbouwkundige Gijs Wolfs van het bureau wUrck presenteerde de plannen woensdagavond in De Poorterij. In de bijna volle zaal veel mensen die het wel zien zitten om in die bijzondere nieuwe wijk te gaan wonen. Ook ondernemers van de binnenstad en een aantal gemeenteraadsleden kwamen een kijkje nemen.

Tankstation verdwijnt

Sinds de eerste plannen in maart vorig jaar bekend werden, is het ontwerp aangepast. Zo komt de entree van de supermarkt aan de Gamerschedijk en verdwijnt het tankstation. Albert Heijn is al begonnen met de verbouwing: op de plek waar voorheen het witte vrijstaande huis stond, komt het PickUp point. De supermarkt zelf wordt 2800 vierkante meter groot. Ook komt er een Lidl bij: 1900 vierkante meter.

Albert Heijn en Lidl

Het uiterlijk van de supermarkten gaat flink veranderen, zodat het meer gaat lijken op de oude machinefabriek, die ooit onderdeel maakte van de scheepswerf. "De huidige beplating gaat eraf en er komt metselwerk voor terug", lichtte de architect SUM Architecten, Jan Willem van der Swam toe. "De nieuwe supermarkt krijgt een knipoog naar het industriële."

De nieuwe Albert Heijn gaat waarschijnlijk half september open, de opening van de Lidl staat gepland in het voorjaar van 2020.

Door de verplaatsing van de entree van de supermarkten, krijgt de nieuwe woonwijk twee ontsluitingen: aan de westkant achter de supermarkt langs en aan de oostkant via de bestaande Havendijk.

Vereniging Vestingstad

Vereniging Vestingstad is blij met de aanpassingen in het plan. Vooral nu de supermarkt helemaal bij het 'werfkarakter' gaat passen. "Maar we hebben nog wel een puntje of zes waarvan wij denken dat het beter kan", aldus Ad Schalkx namens de vereniging. "We gaan als vereniging dan ook gewoon door. We hebben nog tijd genoeg om het gebied nog veel mooier te krijgen."

Wethouder Willem Posthouwer beloofde woensdagavond in gesprek te blijven met de Klankbordgroep, die vorig jaar is opgericht: "Dat blijven we vasthouden. We hebben maar één keer de kans om het goed te doen."

Wie gaan er wonen?

Voor wie de nieuwe woningen bedoeld zijn, werd niet helemaal duidelijk. In de zaal zaten nogal wat mensen, die al jaren bij de gemeente staan ingeschreven voor een nieuwbouwwoning. Anderen hebben hun naam doorgegeven aan de projectontwikkelaar.

Toewijzing

Volgens de projectleider van de gemeente wordt de Buitenstad 'geen gewone wijk', maar wordt hij ook 'bovenlokaal en bovenregionaal'. Of inwoners van de Bommelerwaard voorrang krijgen bij de toewijzing, is nog niet duidelijk.

Projectontwikkelaar Jeroen Marsman van WaalBommel kon ook nog niet veel zeggen over de toewijzing. "We weten nog niet eens precies wat we gaan bouwen", zei hij. "Pas als er meer duidelijk is, komt er een speciale website. En de verkoop van woningen is nog ver weg."

Start van de bouw

Als alles volgens planning loopt, zou de bouw van de eerste appartementen kunnen starten in 2021. Pas in 2031 zal de complete wijk af zijn.

Mensen die belangstelling hebben voor een woning in het gebied, kunnen dat laten weten via: info@zaltbommel.nl

Britta Alink

• De entree van de supermarkten krijgt een 'industriële look', met een knipoog naar de oude machinefabriek.
• Naast de Albert Heijn komt een Lidl.
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

• Ook in de gemeente Katwijk grijpt de provincie in om toch ruimte te geven om windturbines te plaatsen.
Provincie = pro-wind-sie: gedeputeerde Berend Potjer aarzelt niet regie gemeenten over te nemen bij plaatsen windturbines Nieuws 13 uur geleden
Afbeelding
Hoe het toneelstuk 'Nieuwpoort, het wel ende wee van een fort' Langerak en Nieuwpoort samenbrengt met video en foto's 13 uur geleden
• Wethouder Maarten van Helden en Irma Kenters onthullen het bord.
Voortaan langzamer rijden bij Goudriaan: Rondje Goudriaan naam nieuwe rotonde Nieuws 15 uur geleden

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden