• Burgemeester Peter Rehwinkel opende het atelier.
• Burgemeester Peter Rehwinkel opende het atelier. (Foto: Janneke Boogaard)

Veel lof voor sloop- en recycleatelier bij Fonkelsteen (Zaltbommel)

  •   235 keer gelezen

ZALTBOMMEL • Burgemeester Peter Rehwinkel opende maandag samen met een leerling van De Fonkelsteen het sloop- en recycleatelier. De Zaltbommelse basisschool is de eerste van de elf winnende projecten die al zover is met de uitvoering.

Het initiatief om nieuwe dingen te maken van afgedankt materiaal komt van leerlingen van De Fonkelsteen. Geholpen door leerkrachten en ouders dienden ze een projectvoorstel in bij 'Mijn ideale school', een initiatief van de provincie Gelderland om duurzaamheid te bevorderen.

Trommel
Nadat de officiële opening een feit was, hielp de burgemeester bij het uitdelen van oude emmers aan alle leerlingen. Juf Alice zaagde in het atelier nog snel een paar extra boomtakken door. Dat de combinatie een trommel moest voorstellen, was al snel te horen. Alle kinderen gingen hiermee later op de dag aan de slag om een interactieve voorstelling te maken met 'De Vuilnismannen': van rommel naar trommel.  

Verbinding
De vertegenwoordigers van de provincie die de opening bijwoonden, waren erg te spreken over het Zaltbommelse idee. "De meeste scholen zoeken het in een groentetuin of een groener schoolplein. De Fonkelsteen is de enige die er echt een ruimte voor inricht in de school en ook de verbinding met de wereld buiten de school zoekt", zei Harm Baaijens van Cultuurmij Oost, de organisatie die namens de provincie de projecten uitvoert.

Repair Café
Die verbinding werkt verschillende kanten op. Bij de opening was ook een afvaardiging van het regionale Repair Café aanwezig. Schooldirecteur Jessie Mulder: "Eerst proberen we dingen te repareren, en als dat niet lukt maken we er iets anders van. Het Repair Café kan mensen ook naar ons doorsturen met kapotte spullen."

Kunstwerken kopen
Wijkbewoners - en natuurlijk ook leerlingen en hun families - kunnen apparaten en andere materialen in het atelier brengen. En ze kunnen ook de kunstwerken kopen die de leerlingen daarvan maken. Daarmee gingen de kinderen maandag meteen aan de slag onder leiding van kunstenaar Angela Vissers. Zij is de komende tweeënhalve maand twee keer per week op De Fonkelsteen te vinden, zodat alle leerlingen in kleine groepjes aan het werk kunnen. 

Zielige zeehond
Dat de kinderen gemotiveerd zijn om iets aan het afvalprobleem te doen, merkte Angela al snel. Zo wist Tim van alles te vertellen over de plastic soep en had Lotte wel eens een filmpje gezien van een zeehond die bijna dood ging door plastic om zijn nek. En Nienke is al gewend om materialen opnieuw te gebruiken: "Ik heb wel eens poppenkleertjes gemaakt van mijn oude sokken!"

Zuignap wordt oog
Het voorbeeldkunstwerk dat Angela heeft gemaakt, heeft ook meteen de belangstelling van de kinderen. Van dichtbij zie je plastic boerderijdieren en benen van barbiepoppen; afgedankt speelgoed dus. Maar wat is het nu geworden? "Een vogel!" ziet Ari, die wat meer op afstand is gaan staan. Vol enthousiasme lopen ze langs de stellingen met keurig gesorteerd materiaal. Het brengt Ari meteen op een creatief idee: "Van zo'n zuignap kun je ook ogen maken."

De opbrengst van de kunstwerken is bestemd voor duurzame doelen. Bijvoorbeeld het vergroenen van het schoolplein, waar ouders deze ochtend ook druk doende mee zijn. Aangezien de school hiervoor nog andere subsidie in de wacht heeft gesleept, wordt nagedacht over een andere mogelijke bestemming. 

Janneke Boogaard
Redacteur van Het Kontakt Leerdam en Het Kontakt Bommelerwaard
Volg @jannekeboogaard op twitter >
Elke woensdag het Bommelerwaard per e-mail
Meer berichten
 

HET KONTAKT OP FACEBOOK