Logo hetkontakt.nl/bommelerwaard
Foto: Janneke Boogaard
DOSSIER: GEITEN

Politiek Maasdriel wil vooruit met geitendossier

  •   513 keer gelezen

MAASDRIEL • Vol inzetten op handhaving, de grip terugkrijgen op de vergunningaanvragen en nadenken over verplaatsing: daar wil politiek Maasdriel zich op richten in de zaak Van der Schans. Een raadsonderzoek naar gemaakte fouten komt er waarschijnlijk niet.

De raadscommissie Ruimte besprak woensdag het onderzoek naar het vergunningtraject van geitenboer Van der Schans voor uitbreiding van zijn bedrijf richting de H.C. de Jonghweg. Gevoeligheden uit het verleden borrelden af en toe op, maar de blik werd vooral naar de toekomst gericht. 

Schuldigen
Dat komt ook doordat het aanwijzen van schuldigen moeilijk en weinig zinvol is. Wethouder Peter de Vries memoreerde dat het voltallige college en de voltallige gemeenteraad in 2006 instemde met het bestemmingsplan buitengebied dat intensieve veeteelt mogelijk maakte, en in 2009 met een specifiek plan voor het bouwblok van Van der Schans. Dat leken op dat moment gerechtvaardigde beslissingen. 

Niet bewust informatie weggesluisd
D66 probeerde nog wel boven tafel te krijgen wie destijds ambtelijk verantwoordelijk was, maar daar gaf De Vries geen uitsluitsel over. Zowel de wethouder als de aanwezige onderzoeker zijn er bovendien van overtuigd dat er niet bewust informatie is weggesluisd voordat het onderzoek begon, een gedachte die bij velen opkwam omdat het dossier opvallende gaten bleek te vertonen.

Aanvullend onderzoek
De oppositiepartijen voelen wel voor een aanvullend onderzoek in opdracht van de raad, dat over het hele geitendossier zou moeten gaan in plaats van alleen over de van rechtswege verleende vergunning. De coalitiepartijen aarzelden hierover en de opsteller van het huidige rapport raadde een nader onderzoek af. Waarschijnlijk komt dat er dus niet.

Positie versterken
Wel zijn er moties in voorbereiding die de positie van de gemeente moeten versterken in de worsteling met Van der Schans. De politiek wil niet langer verrast worden door diens slimme adviseurs. Bovendien moet de handhaving beter. Op dat laatste vlak kon de speciaal aangestelde casemanager al goed nieuws melden. De omgevingsdienst gaat voortaan integraal handhaven, in plaats van steeds maar één aspect te kiezen voor een controle bij een geitenbedrijf.

Veilingweg
Tijdens de discussie bleek ook dat de wens om het hele bedrijf te verplaatsen breed leeft. De Veilingweg in Velddriel is daarvoor een veelgenoemde optie. 

Berlijnse muur
De stichting Gezond en fris Hurwenen en Rossum, de dorpsraad en omwonende Pieter Liebrecht maakten vooraf gebruik van hun spreekrecht. Allemaal vragen ze zich af hoe het zover heeft kunnen komen dat Van der Schans zo dicht bij bebouwing 13.400 geiten mag houden. Liebrecht sloot wel optimistisch af: "De Berlijnse muur is uiteindelijk ook afgebroken."

Janneke Boogaard
Redacteur van Het Kontakt Leerdam en Het Kontakt Bommelerwaard
Volg @jannekeboogaard op twitter >
Elke woensdag het Bommelerwaard per e-mail
Meer berichten
 

HET KONTAKT OP FACEBOOK }