Afbeelding

Blinde vlekken bij beoordeling aanvraag Van der Schans door gemeente

Algemeen 514 keer gelezen

MAASDRIEL • De gemeente Maasdriel is te veel uitgegaan van één scenario bij de vergunningaanvraag van veehouder Alexander van der Schans voor uitbreiding van zijn bedrijf aan de Molenstraat in Hurwenen. Ook is het dossier verre van volledig, valt de juristen op die in opdracht van de gemeente de gang van zaken onderzochten.

Het onderzoek werd in mei vorig jaar opgestart en heeft enkele maanden geduurd. Naast het bestuderen van documenten, e-mails en memo's spraken de onderzoekers met enkele betrokkenen. De resultaten waren tot nu toe geheim, omdat over de aanvraag een rechtszaak liep. Afgelopen week deed de Raad van State uitspraak

Tweede bedrijf?
Maasdriel was van mening dat de vergunning niet automatisch in kon gaan omdat de plannen van Van der Schans de start van een tweede bedrijf betekenden. Dat kan niet volgens het bestemmingsplan, dus was een uitgebreide procedure op zijn plaats. Maar de Raad van State ziet, net als de initiatiefnemer, het plan als uitbreiding van het bestaande bedrijf.

Oogkleppen
De gemeente had oogkleppen op bij de beoordeling van de plannen, kan geconcludeerd worden uit het rapport van advocatenbureau Ten Holter/Noordam. De adviseur van Van der Schans heeft namelijk al in 2013 genoemd dat de vergunning 'van rechtswege' verleend zou zijn. Die mogelijkheid lijkt op het gemeentehuis stelselmatig te zijn genegeerd.

Opvallend: er ontbreken documenten
Daarnaast constateert Ten Holter/Noordam dat er weinig documenten in het dossier Van der Schans zitten, in elk geval in de periode dat de aanvraag werd gedaan. Dat kan een juiste beoordeling van de zaak in de weg hebben gestaan. De vraag dringt zich op of die documenten er ook nooit zijn geweest. De onderzoekers houden het erbij dat het 'opvallend' is dat bepaalde zaken niet zijn terug te vinden.

Verzachtende omstandigheid is dat in die periode de Omgevingsdienst Rivierenland zijn intrede deed. Die nam onder andere vergunningverlening over van de gemeenten, wat gepaard ging met een rommelige periode.

Einde aan vriendjespolitiek
De onderzoekers komen ook nog even terug op de roerige periode die Maasdriel eind 2010 meemaakte. De provincie greep toen in om de cultuur van vriendjespolitiek te stoppen. In die cultuur hadden wethouders te veel invloed op beslissingen van de ambtenaren. Die durfden hun professionele kijk op zaken niet altijd te ventileren. De aanvraag van Van der Schans kwam in de omslagperiode waarin ambtelijke deskundigheid weer hoger in het vaandel kwam te staan. Juist dan is het volgen en vastleggen van procedures van belang, en daar lijkt het mis te zijn gegaan.

Bespreking
Het rapport lijkt voer voor een scherp debat op 13 maart, als de commissie Ruimte het rapport bespreekt.

Lees hier het hele rapport:
Link naar PDF bestand

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

• De paars gearceerde gebieden zijn de mogelijke locaties voor de windmolens. L2 ligt centraal op deze afbeelding.
Inwoners Brandwijk en Molenaarsgraaf negatief over zoeklocatie L2 voor windturbines: 'Geen draagvlak' Nieuws 16 uur geleden
Afbeelding
Dijk, oever en berm: Waterschap maait vroeg in het jaar voor natuur en veiligheid Nieuws 16 uur geleden
Afbeelding
Drukbezochte avond voor het dorp trapt viering tiende verjaardag 't Wingerds Hof in Wijngaarden af met video en foto's 22 uur geleden

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden