Logo hetkontakt.nl/bommelerwaard
• In de laatste week van december kwamen er meer dan negentig meldingen binnen over brandjes.
• In de laatste week van december kwamen er meer dan negentig meldingen binnen over brandjes. (archieffoto: Bart Meesters)

Schade oud & nieuw Zaltbommel ruim 65.000 euro

  •   434 keer gelezen

ZALTBOMMEL • De schade door de vele brandjes en het zware vuurwerk heeft afgelopen december voor een totaal aan 65.000 euro opgeleverd. "Dit kan zo niet langer", zegt burgemeester Peter Rehwinkel.

Volgens hem moet het met name in Brakel en Poederoijen 'anders'. "De oudejaarsnacht zelf is redelijk rustig verlopen", zegt hij. "Maar de week daarvoor was het erg onrustig. Zwaar vuurwerk is echt een groot probleem. De schade aan de gymzaal in Gameren is elfduizend euro. Er zijn ook twee caravans in brand gestoken, waardoor er grote milieuschade is. Op een kruising in Brakel heeft een hele dag een brandje gewoed, waardoor mensen vanwege de rook hun huis uit moesten. Toen ze eindelijk weer terug konden komen, werd er een zware vuurwerkbom afgestoken, waardoor de ramen kapot sprongen. Het tij moet echt keren."

Meld Misdaad Anoniem

Rehwinkel roept de inwoners van de dorpen op om het te melden als ze weten wie verantwoordelijk zijn voor de schade. "Mensen moeten niet meer wegkijken of zeggen 'ach, zo ging dat in onze jeugd ook'. Dat is dus écht niet de goede mentaliteit, dat is niet de manier waarop je je kinderen opvoedt", zegt hij. Hij benadrukt dat het ook mogelijk is om meldingen te doen via Meld Misdaad Anoniem.

Bruchem

De gemeente heeft dit jaar bewust even gewacht met het opruimen van de rotzooi. "Op die manier kan iedereen zien wat er gebeurd is", aldus Rehwinkel. "Je kunt bij dit soort zaken niet alleen maar naar de overheid kijken." De burgemeester spreekt zijn waardering uit voor de dorpen waar het wél goed is gegaan. "Kijk naar hoe het tegenwoordig in Bruchem gaat", zegt hij. "Daar kunnen anderen een voorbeeld aan nemen."

In de aanloop naar de oudejaarsnacht zijn er 42 meldingen geweest, waarvan meer dan de helft uit Brakel kwam. Tijdens de jaarwisseling zelf waren er 51 meldingen.

'Tij moet keren'

De gemeente gaat de komende maanden met wijk- en dorpsraden in gesprek om te kijken hoe het volgend jaar anders kan. "Het moet weer een feest worden waarbij de gemeenschap geen forse rekening achteraf krijgt", aldus Rehwinkel.

Britta Alink

Britta Alink
Redacteur van Het Kontakt Bommelerwaard en Het Kontakt Land van Heusden & Altena
Volg @BrittaAlink op twitter >
Elke woensdag het Bommelerwaard per e-mail
Meer berichten
 

HET KONTAKT OP FACEBOOK