• In de laatste week van december kwamen er meer dan negentig meldingen binnen over brandjes.
• In de laatste week van december kwamen er meer dan negentig meldingen binnen over brandjes. archieffoto: Bart Meesters

Schade oud & nieuw Zaltbommel ruim 65.000 euro

Algemeen 469 keer gelezen

ZALTBOMMEL • De schade door de vele brandjes en het zware vuurwerk heeft afgelopen december voor een totaal aan 65.000 euro opgeleverd. "Dit kan zo niet langer", zegt burgemeester Peter Rehwinkel.

Volgens hem moet het met name in Brakel en Poederoijen 'anders'. "De oudejaarsnacht zelf is redelijk rustig verlopen", zegt hij. "Maar de week daarvoor was het erg onrustig. Zwaar vuurwerk is echt een groot probleem. De schade aan de gymzaal in Gameren is elfduizend euro. Er zijn ook twee caravans in brand gestoken, waardoor er grote milieuschade is. Op een kruising in Brakel heeft een hele dag een brandje gewoed, waardoor mensen vanwege de rook hun huis uit moesten. Toen ze eindelijk weer terug konden komen, werd er een zware vuurwerkbom afgestoken, waardoor de ramen kapot sprongen. Het tij moet echt keren."

Meld Misdaad Anoniem

Rehwinkel roept de inwoners van de dorpen op om het te melden als ze weten wie verantwoordelijk zijn voor de schade. "Mensen moeten niet meer wegkijken of zeggen 'ach, zo ging dat in onze jeugd ook'. Dat is dus écht niet de goede mentaliteit, dat is niet de manier waarop je je kinderen opvoedt", zegt hij. Hij benadrukt dat het ook mogelijk is om meldingen te doen via Meld Misdaad Anoniem.

Bruchem

De gemeente heeft dit jaar bewust even gewacht met het opruimen van de rotzooi. "Op die manier kan iedereen zien wat er gebeurd is", aldus Rehwinkel. "Je kunt bij dit soort zaken niet alleen maar naar de overheid kijken." De burgemeester spreekt zijn waardering uit voor de dorpen waar het wél goed is gegaan. "Kijk naar hoe het tegenwoordig in Bruchem gaat", zegt hij. "Daar kunnen anderen een voorbeeld aan nemen."

In de aanloop naar de oudejaarsnacht zijn er 42 meldingen geweest, waarvan meer dan de helft uit Brakel kwam. Tijdens de jaarwisseling zelf waren er 51 meldingen.

'Tij moet keren'

De gemeente gaat de komende maanden met wijk- en dorpsraden in gesprek om te kijken hoe het volgend jaar anders kan. "Het moet weer een feest worden waarbij de gemeenschap geen forse rekening achteraf krijgt", aldus Rehwinkel.

Britta Alink

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

• Ook in de gemeente Katwijk grijpt de provincie in om toch ruimte te geven om windturbines te plaatsen.
Provincie = pro-wind-sie: gedeputeerde Berend Potjer aarzelt niet regie gemeenten over te nemen bij plaatsen windturbines Nieuws 12 uur geleden
Afbeelding
Hoe het toneelstuk 'Nieuwpoort, het wel ende wee van een fort' Langerak en Nieuwpoort samenbrengt met video en foto's 12 uur geleden
• Wethouder Maarten van Helden en Irma Kenters onthullen het bord.
Voortaan langzamer rijden bij Goudriaan: Rondje Goudriaan naam nieuwe rotonde Nieuws 14 uur geleden

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden