Logo hetkontakt.nl/bommelerwaard
• Deze vier trainers gaan vanaf 12 maart met het G-team aan de slag.
• Deze vier trainers gaan vanaf 12 maart met het G-team aan de slag. (Foto: Lya Cattel)

Nivo Sparta in Zaltbommel start met G-voetbal

  •   1197 keer gelezen

ZALTBOMMEL • Kinderen met een beperking, lichamelijk of mentaal, kunnen binnenkort gewoon lekker komen voetballen bij Nivo Sparta. Vier enthousiaste trainers staan klaar om ze elke dinsdagavond met elkaar te laten sporten.

In eerste instantie zijn de trainingen bedoeld voor de jeugd van 6 tot en met 14 jaar.

Pim Blanken is één van de trainers. Hij werkt als pedagogisch medewerker en conciërge op het Cambium en traint in zijn vrije tijd de Meisjes Onder 17 bij Nivo Sparta. Als vader van een zoon met een beperking weet hij als geen ander hoe het is als je kind niet goed mee kan komen met de rest. "Ouders zijn vaak nét iets meer beschermend dan bij andere kinderen", zegt hij.

Drempel

Voor sommige ouders is de drempel hoog om hun kind ergens aan mee te laten doen. Ze willen niet dat hun kind het niet aankan of dat hun zoon of dochter gekwetst gaat worden. Daarom is G-voetbal zo fijn voor deze doelgroep: met vier trainers is er altijd oog voor de behoefte van de spelertjes.

Kennismaking

Ook de ouders krijgen extra aandacht. Wie zijn zoon of dochter inschrijft voor het G-voetbal, krijgt een persoonlijke kennismaking met de trainers en een rondleiding over het terrein en door het clubgebouw van Nivo Sparta. "We vragen naar de achtergronden van het kind en of er zaken zijn waar we extra op moeten letten", legt Pim uit.

Structuur

De trainingen vinden plaats op een mini-veld van kunstgras, dat omheind is door een hek. Het ligt vlakbij de kantine en de kleedkamers. De vier trainers zijn er elke week alle vier bij. "Structuur is heel belangrijk voor deze kinderen", zegt Wendy Assmann. Als 'voetbalmoeder' van twee zoons is zij actief als vrijwilliger bij de club. Van huis uit is ze vakleerkracht gymnastiek en op dit moment werkt ze bij de gemeente Den Bosch op de afdeling 'S-Port.

Positief

Organiseren zit haar in het bloed en het G-voetbal heeft haar hart gestolen. "De reacties zijn ontzettend positief", vertelt ze. "We proberen de start zo breed mogelijk bekend te maken, zodat we zoveel mogelijk kinderen bereiken. We organiseren de trainingen tot aan de zomer. Als er genoeg belangstelling is, dan gaan we na de vakantie door en misschien kunnen we dan zelfs wel mee gaan doen aan de G-competitie of een tweede elftal opzetten."

Naast Pim Blanken zijn er nog drie trainers. Mandy van Tongerlo voetbalt in het vrouwenelftal van Nivo Sparta. In het dagelijks leven werkt zij in het speciaal zorgonderonderwijs. Ze kent de doelgroep van het G-voetbal dus goed.

Wim van Tongerlo (geen familie van Mandy) heeft in het verleden bij Jeugdzorg gewerkt en is momenteel ambtenaar in Den Bosch. Hij heeft in het verleden al eens de ambitie gehad om G-voetbal te starten, maar toen was Nivo er nog niet helemaal klaar voor. Arie Versfeld is hoofdconciërge op het Cambium en speelde in het verleden in het eerste elftal van de Bommelse club.

Wendy Assmann houdt zich samen met Paul Busker (jeugdcoördinator van Nivo Sparta) bezig met de organisatorische kant van het G-voetbal.

Trainingsschema

Pim, Arie, Mandy en Wim zullen elke dinsdag het veld op gaan met de kinderen. "We gaan aan de slag met veel humor en geduld", belooft Pim. "We hebben een leuk trainingsschema opgesteld en makkelijke oefenstof. Verder vinden we korte lijnen met de ouders heel belangrijk, we zullen veel met elkaar praten over hoe het gaat. Deze kinderen willen gewoon lekker voetballen, maar ze hebben wel een andere benadering nodig."

Het bestuur van Nivo Sparta is enthousiast over het initiatief.

Wendy probeert daarnaast bij verschillende fondsen subsidie los te peuteren. "Daarmee zouden we bijvoorbeeld onze vier trainers extra kunnen scholen over het omgaan met deze bijzondere doelgroep."

De eerste training is op dinsdagavond 12 maart.

Deelname aan de trainingen kost tot aan de zomer 20 euro aan lidmaatschap. Meer informatie is verkrijgbaar bij Wendy Assmann: 06-48154066 of via e-mail: g-voetbal@nivo-sparta.nl

Britta Alink

Britta Alink
Redacteur van Het Kontakt Bommelerwaard en Het Kontakt Land van Heusden & Altena
Volg @BrittaAlink op twitter >
Elke woensdag het Bommelerwaard per e-mail
Meer berichten
 

HET KONTAKT OP FACEBOOK